11.12.2017 — 17:10

В облдержадміністрації обговорили проект обласного бюджету на 2018 рік

Сьогодні під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука відбулось розширене засідання колегії облдержадміністрації. Участь у засіданні взяли голова обласної ради Михайло Загородний, заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів ЦОВВ.

На порядок денний винесено одне питання: “Про проект обласного бюджету на 2018 рік”.

Так, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич проінформував присутніх про основні особливості проекту обласного бюджету на 2018 рік.

Сергій Адамович зазначив, що основним бюджетоутворюючим джерелом надходжень є податок на доходи фізичних осіб, який розраховано в сумі 652,5 млн. грн. і складає  85,9 % від прогнозного обсягу доходів загального фонду 2018 року.

В цілому ж прогнозні показники доходів загального фонду обласного бюджету на 2018 рік, у порівнянні із затвердженим на 2017 рік, збільшено на 112,1 млн.грн. або на 17,3% та становлять 759,5 млн.гривень.

Що стосується доходів спеціального фонду обласного бюджету, то у порівнянні із затвердженими показниками на 2017 рік вони зменшились на 430,6 млн.грн. або на 77,2% та становлять 127,3 млн.грн.,

За словами доповідача, якщо порівнювати проект обласного бюджету на 2018 рік з попереднім бюджетом, то в ньому є ряд особливостей, а саме:

– З державного бюджету на фінансування з обласного бюджету передаються 3 вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, на що спрямовується 47,1 млн.грн. власних доходів.

– З обласного бюджету на фінансування з державного бюджету передаються заклади ветеринарної медицини, що зменшує навантаження на обласний бюджет майже на 55 млн.гривень.

– Мінімальна заробітна плата закладена на рівні 3723 грн.

– При розрахунку незахищених статей витрат розпорядників коштів врахований показник інфляції в розмірі 9%.

– Вперше передбачаються нові видатки – на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах в сумі 456,5 млн.грн. за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету.

Більш детально, за напрямками фінансування галузей, поінформували головні розпорядники коштів.

Завершуючи виступ, Сергій Пенюшкевич відмітив, що цей проект бюджету є базовим, без розподілу капітальних видатків, але він збалансований і забезпечує потребу по захищеним статтям видатків в умовах підвищених соціальних стандартів, тарифів і цін.  Тому, питання, які не були враховані зараз, будуть розглядатися в процесі уточнення показників бюджету при розподілі вільного залишку коштів та видатків розвитку на найближчій бюджетній сесії.

В свою чергу, голова адміністрації Олександр Корнійчук зауважив, що у цьому році ми маємо можливість вчасно сформувати проект обласного бюджету на наступний рік та подати його на розгляд обласній раді, а це дасть можливість забезпечити комунальні заклади області необхідним ресурсом для роботи вже з перших днів нового року.

“Цей бюджет побудований вже на новому розмірі мінімальної заробітної  плати 3723,0 гривні і, я впевнений, що цей показник у наступному році буде зростати. Президент України у нещодавній своїй заяві висловив упевненість, що темпи росту економіки дозволяють підняти планку мінімального заробітку до 4100,0 гривень”, – сказав Олександр Олександрович.

Проект бюджету буде надано обласній раді для розгляду та затвердження депутатами облради на сімнадцятій черговій сесії, пленарне засідання якої заплановане на 22 грудня цього року.