13.12.2017 — 15:37

Роботи кам’янчан увійшли до унікального видання  – “Книги Добра”

9 грудня 2017 року в мистецькому Арсеналі у м. Києві за участю Президента України Петра Порошенка відбулася презентація унікального видання  – “Книги Добра”, яку створювали упродовж 9 місяців діти та дорослі з усіх куточків України.

«Книга Добра» – міжнародний соціальний проект, який передбачає перш за все творити добро для дітей України, а також виховати їх людяними чуйними, навчити їх бути послами добра в світі. Президент України Петро Порошенко назвав цю книгу найкращою дипломатією.  «Книгу Добра» благословив  за життя блаженніший Любомир Гузар, світла та вічна йому пам’ять.

Даний проект стартував за підтримки Міністра Закордонних Справ України Павла Клімкіна, народного депутата України, письменниці Марії Матіос, Почесного консула Угорщини у м. Івано-Франківськ та Івано-Франківській обл. Василя Вишиванюка, керівника Центру української культури в Естонії Анатолія Лютюка, надзвичайного і повноважного посла Угорщини в України Ерно Кешкеня, президента Державного самоврядування українців Угорщини Юрія Кравченко. При участі волонтерів, журналістів, художників, ентузіастів, відомих українців, серед який Катерина Бужинська, Ада Роговцева та інші.

Нагадаємо, Проект стартував на початку цього року, було оголошено конкурс реальних історій добра,  на який надійшло понад 3000 оповідань. Коли  поважне журі на чолі з письменницею, народним депутатом України Марією Матіос відібрало сотню кращих історій, які вражають, оголосили другий етап конкурсу – ілюстрування . З усієї України надійшло 300 000 малюнків.

Приємно відмітити, що до «Книги Добра» увійшли роботи Віри Шпильової  – «Хліб від бандерівців», Валерії Перерви (малюнок) і Горіховської Аліни (малюнок) з м. Кам’янець-Подільський.

У рамках цього проекту 100 авторів кращих історій та 100 кращих ілюстраторів відпочили та оздоровилися в Угорщині на запрошення угорського уряду, а також у Карпатах. З нашої області в Угорщині відпочивали Катя Власова та Валерія Перерва з м. Кам’янець-Подільського, ЗОШ №17).

50 примірників Книги Добра вже вийшло на унікальному саморобному (черпаному)  папері, створеному в майстерні Центру української культури Талліна (Естонія) зі шматочків одягу авторів історій, трави.  Ці примірники мають  передати в 50 провідних бібліотек світу, до прикладу, в Ватикан, Національну бібліотеку Конгресу США, Королівську бібліотеку Великобританії. Також 25 примірників прибуде до кожної області України. Буде також і звичайний сучасний друк, 10 000-ний наклад розійдеться в нашій країні.

«Ви дуже сильні, якщо бажаєте добра, якщо стараєтеся, якщо гуртуєтеся, якщо намагаєтеся спільно творити добро, жити чесно, жити творчо.» – це слова святійшого Любомира Гузара. Патріарха вже немає з нами, але його наука допоможе українцям подолати зло, яке так заважає поступу до кращого життя й прогресу. Перший екземпляр Книги Добра офіційно переданий до Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського.

Детальніше про проект і саму книгу можна прочитати   https://www.facebook.com/knygadobra/?ref=ts&fref=ts

Там же шукайте й історію п. Віри «Хліб від бандерівців». https://knyga-dobra.blogspot.com/2017/04/20.html

Про презентацію “Книги Добра” в мистецькому Арсеналі читайте на сайті фонду «Чисті серцем», який є виконавцем проекту, та на сторінці Книги Добра в Фейсбук.  Поїздка делегації  Хмельниччини на презентацію  в столицю відбулася  завдяки підтримці з боку Хмельницької ОДА.

Довідково:

Віра ШПИЛЬОВА написала на своїй сторінці у Фейсбуку:

«Хочу поділитися з вами, друзі, дивом, добром, яке отримала з рук пані Ірини Рабарської, директора фонду “Чисті серцем”. А створили це диво в Українському центрі культури в Талліні (Естонія) . (Його керівник – Анатолій Лютюк був  присутній та виступив на презентації). Це сторінка під номером шість у Книзі Добра, про яку ви вже чули. Учора в мистецькому Арсеналі відбулася її презентація за участю Президента України. Усім авторам та ілюстраторам (серед них багато дітей) було подаровано їхні авторські сторінки. Уявіть собі, через тисячу років, а то й більше ( бо стільки може зберігатися саморобний черпаний папір, на якому видрукувано Книгу ДОБРА) наші пра-пра-пра, коротше, нащадки, візьмуть у свої руки наші історії добра і згадають нас.

Сподіваюся, ми гідно представили Хмельницьку область у всеукраїнській Книзі Добра. Двоє юних дівчаток, учениць. а вже – художниць – Валерія Перерва з нашого міста та Аліна Горіховська з села Подільське ( Аліна зробила малюнок до іншої історії з цієї унікальної книги) та я, автор “Хліба від бандерівців”. На знімках саме вона, шоста сторінка, наша з Валерією. На її малюнку родина, врятована від голоду 1947 року завдяки Добру, яке зробили для української родини з голодуючого краю українці-західняки, бандерівці. Вони поділилися хлібом. І я не знаю в житті міцнішої людської єдності, ніж та, яку дає спільний для них шмат хліба, що зберігає людські життя і повертає нас до людяності, добра, милосердя.

Вірю, що наші діти житимуть у достатку та мирі в Країні Добра, якою невдовзі стане наша Україна. Бо вони ж самі її й творитимуть. Раз добром зігріте серце вік не прохолоне, писав наш геніальний поет. Наступним етапом має стати презентація Книги ДОБРА в кожній області, а до презентації діти підготують нові малюнки про добро та в пісні й танці змагатимуться дитячі колективи, щоб коло добротворців стало ще ширше. Книга народної дитячої дипломатії України вже в дорозі до вас. Знакові слова Олександра Довженка з його щоденника “Україна в огні” згадав на презентації генеральний директор Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, д-р іст. наук Володимир Попик “В Україні тепер немає добра. Спішіть робити добро!” Так, наша земля і тепер у вогні, багні брехні, лицемірства, корупції. Але такі паростки ДОБРА, які творять наші волонтери, і те, що зробили для нашої країни наші діти, спільно створюючи Книгу ДОБРА, неодмінно змінять нас на краще.»

Валерія Перерва, учениця Кам-Под. міської дитячої художньої школи (викладач Катерина Дегтяр) та загальноосвітньої  школи №17:

-Для мене  з Книгою Добра розпочалося щось неймовірне. Мій малюнок переміг у конкурсі 300 000 робіт. Тільки уявити, що твою роботу оцінював великий художник Іван Марчук!  Потім мені подарували відпочинок у Угорщині. Я вперше побувала в західній Європі, і по безвізу. У мене тепер багато друзів з усіх куточків України. А 9 грудня я була так вражена усім, що відбувалося в мистецькому Арсеналі! Це й зустріч з Президентом України, і особисте знайомство з … Іваном Марчуком!  Далі був прийом та обід в посольстві Угорщини, де всі автори Книги Добра розіграли 50 майбутніх подорожей за кордон на презентацію Книги Добра в провідних бібліотеках світу. Нам ще не оголосили, куди ми поїдемо, але я вже перебуваю в полоні дива. Я дуже щаслива.

Аліна Горіховська, учениця Подільської ЗОШ:  Улітку мені не вдалося поїхати в Угорщину на відпочинок – вийшла затримка з виготовленням закордонного паспорта. Та добро все ж не втекло від мене. Тепер я поїду презентувати Книгу Добра, в якій є мій малюнок, в якусь зарубіжну країну. Це як у казці!

https://www.youtube.com/watch?v=HU8JhIEudbE  відео з презентації

https://www.president.gov.ua/photos/uchast-prezidenta-ukrayini-v-prezentaciyi-knigi-dobra-u-mist-1510  на сайті Президента України