13.12.2017 — 12:56

У Хмельницькому відбувся Форум регіонального розвитку «Розумне зростання Хмельниччини та розвиток територій»

12 грудня у Хмельницькому відбувся перший Форум регіонального розвитку «Розумне зростання Хмельниччини та розвиток територій». Захід організований за сприяння проекту U-LEAD з Європою «Підтримка реформи децентралізації в Україні», облдержадміністрації, обласної ради, Хмельницької торгово-промислової палати та Центру розвитку місцевого самоврядування.

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, голови районних рад та об’єднаних громад.

Основна мета Форуму – навчити представників місцевого самоврядування ефективно працювати у нових умовах та з новими можливостями, які громади отримали завдяки реформі децентралізації.

Наразі Хмельниччина продовжує утримувати лідерські позиції в державі із втілення в життя цієї надзвичайно важливої реформи. Понад 53 відсотки населення області проживають на території, яка увійшла до 33 об’єднаних територіальних громад, що вже утворилися. До кінця року відбудуться вибори у ще 6 громадах. Децентралізація дозволила громадам на власний розсуд розвиватися, управляти власними надходженнями до бюджету, визначати першочергові завдання та далекоглядні перспективні плани розвитку своїх територій у найрізноманітніших сферах суспільного життя.

Допомогти правильно розставити пріоритети з метою забезпечення сталого розвитку, прийняття правильних управлінських рішень і покликані були обговорення та дискусії на Форумі.

Модератором Форуму став Сергій Яцковський, директор Хмельницького ВП Центр розвитку місцевого самоврядування. Досвідом ділилися як знані  експерти,  так і нещодавно обрані голови громад, які вже зробили перші кроки на шляху самостійного господарювання.

Вітаючи учасників Форуму, Валерій Олійник в черговий раз підкреслив важливість децентралізаційних процесів для мешканців області та зазначив, що облдержадміністрація і надалі усіляко підтримуватиме процеси створення нових громад та надаватиме консультативно-методичну допомогу уже існуючим громадам.

Робота Форуму передбачала проведення  декількох дискусійних панелей. Першу таку панельну дискусію “Розумна економіка Хмельниччини” розпочав перший секретар Представництва Європейського Союзу в Україні Бенедікт Геррманн. Гість зазначив, що ОТГ мають дуже гарні перспективи для залучення інвестицій. Головне – розумно і прозоро розпорядитися фінансовим та людським ресурсом своєї громади і довести своє бажання розвиватися.

Своїми знаннями та чималим досвідом того, як забезпечити розумне зростання регіону в умовах децентралізації, розповів присутнім один із тих, хто стояв біля витоків цієї реформи: директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства», експерт Програми «U-LEAD з Європою» наш земляк Анатолій Ткачук.

Також спікерами у цій частині виступили голова обласної ради Михайло Загородний,  експерт національного рівня Програми «U-LEAD з Європою» Петро Мавко, президент Хмельницької торгово-промислової палати Наталія Бєлякова. Мова велася про забезпечення сталого розвитку громад, налагодження ефективного співробітництва з бізнесом, а також про те, як привабити інвестиції, як створити нові робочі місця, як залучати місцеве населення до розвитку своєї території та запобігти відтоку робочої сил та багато іншого.

Під час панельної  дискусії «Розумна освіта» обговорили, яким чином забезпечити високу якість освіти в умовах реформування, як забезпечити ефективне управління освітніми закладами у громадах та вибудувати стратегію їх розвитку. Також представники громад ділилися досвідом створення  методичного кабінету та забезпечення методичного супроводу педагогів у громадах.

У розділах «Розумний простір», «Розумний розвиток людського потенціалу» виступали очільники об’єднаних територіальних громад, представники громадських об’єднань та регіональні експерти. Основні питання – взаємодія органів місцевого самоврядування з малим і середнім підприємництвом, ефективні схеми планування територіальної громади з метою забезпечення економічного зростання, проведення інвентаризації земель громади.