15.12.2017 — 12:09

Хмельницькі прикордонники відзначили 25 річницю з дня заснування Національної академії Держприкордонслужби України ім.Б.Хмельницького

14 грудня в Хмельницькій обласній філармонії відбулися урочистоті з нагоди 25-ї річниці з дня заснування першого в Україні вузу, який розпочав підготовку кадрів для охорони державного кордону.  Постановою Кабінету Міністрів України  у 1992 році на базі Хмельницького вищого командного артилерійського училища  було створено Інститут Прикордонних військ України. У 1995 році Інститут став Академією, а у 1999 році Академія прикордонних військ ім.Богдана Хмельницького отримала статус національної.

Привітати колектив НАДПСУ ім.Б.Хмельницького зібралося чимало поважних гостей, серед яких голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал, народні депутати України, керівники області та міста, силових структур. На святі також були присутні  попередні керівники навчального закладу, професорсько-викладацький склад вузу, офіцери та курсанти.

Вітаючи присутніх із славною річницею, Петро Цигикал зазначив, що Національна академія стала флагманом у підготовці офіцерських кадрів для Державної прикордонної служби України та інших правоохоронних органів. Близько 99 тисяч випускників зараз перебувають на службі, і майже половина з них брали участь у виконанні завдань в зоні проведення АТО. Багато з них отримали державні нагороди, а 69 прикордонників віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України.

“З початком цієї гібридної війни Державна прикордонна служба змушена рухатися і розвиватися за двома векторами. Перший –  як правоохоронне відомство, другий – бойова складова, адже прикордонники несуть службу як на східних рубежах, де виконують бойові задання, так і на інших об’єктах, як то пункти пропуску на кордоні з Євросоюзом, чи аеропорти, де виконують сервісні функції. Академія вірно визначила найважливіші аспекти і успішно реформувала свій навчальний процес таким чином, щоб забезпечити підготовку офіцерів, які можуть з честю виконувати поставлені завдання,” – підкреслив генерал-лейтенант. Він побажав подальших здобутків колективу Академії та запевнив, що навчальний заклад і надалі буде отримувати всебічну підтримку від керівництва держави. Також очільник Держприкордонслужби подякував владі області, районів та міста, які активно допомагали та допомагають у розвитку Академії.

Окремо Петро Олександрович відзначив важливий внесок у розвиток навчального закладу попередніх очільників вузу Бориса Олексієнка, Володимира Голінка, Валерія Райка та нинішього ректора Олега Шинкарука. На завершення виступу Петро Цигикал вручив кращим офіцерам, курсантам, працівникам Національної академії Держприкордонслужби державні нагороди, відзнаки Президента, Верховної Ради, Уряду, Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби.

 

До привітань прикордонникам долучився і голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук. Як зазначив обласний очільник, жителі подільського краю пишаються тим, що чверть століття тому саме на Хмельниччині був заснований та розпочав свою діяльність вищий навчальний заклад  Прикордонної служби, адже саме тут зароджувались традиції, зростали професійні кадри, виховувались нові покоління офіцерів-прикордонників незалежної України.

“Шановні працівники Академії, попереду на вас очікують важливі завдання, я впевнений, що ви з ними  успішно справитесь, адже  Академія дуже затребувана серед молоді, а це показник високої якості закладу,” – додав Олександр Олександрович.

Посадовець побажав присутнім миру,  міцного здоров’я, щастя,  успіхів і перемог у справі захисту рідної землі та вручив відзнаки облдержадміністрації.