14.12.2017 — 16:42

Мінрегіон провів чергову селекторну нараду з питань розвитку будівельної галузі регіонів

14 грудня під головуванням заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лева Парцхаладзе відбулась всеукраїнська відео-нарада в режимі on-line з представниками органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування з актуальних питань регіонального розвитку та інших актуальних питань розвитку інфраструктури об’єднаних територіальних громад.

Від Хмельниччини участь у відео-нараді взяли т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний, заступник голови адміністрації Валерій Олійник та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, які відповідають за реалізацію зазначених питань.

Під час селектору були обговорені питання використання місцевими громадами субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на інфраструктурні проекти 2017 року, а також пропозицій регіонів  щодо фінансування з ДФРР на 2018 рік.

Також учасники селектору підняли питання щодо забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної  та інженерно-транспортної інфраструктури.

Начальник відділу збереження традиційного середовища та створення безбар’єрного простору Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Горбенко С.І. відмітив Хмельниччину, як одну з перших областей, яка заздалегідь здійснила відповідний моніторинг на предмет доступності освітніх закладів в Хмельницькій області з визначенням таких критеріїв як доступні, частково доступні та недоступні.

Так, відділом містобудування та архітектури облдержадміністрації здійснено відповідний моніторинг, на основі розроблених таблиць, у яких до визначення бралися вимоги до прилеглої території школи, зона паркування транспорту, входи до будівлі школи, сходи і пандуси, доступність до приміщень всередині будівлі школи, коридори, туалети і душові кабіни, ліфти та підйомні пристрої, візуальна інформація (піктограми). В області 747 загальноосвітніх навчальних закладів для кожного з яких складено відповідний висновок. У 593 освітніх закладах забезпечено безперешкодний доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями, 154 заклади мають вільний доступ і облаштування пандусів не потребують, але додатково влаштовано кнопками виклику.

«Потрібно вже зараз починати активну роботу з визначення проектів, що можуть фінансуватися за рахунок ДФРР у наступному році. Чим швидше буде розроблена, розглянута і прийнята відповідна документація, тим швидше буде виділено фінансування і проекти почнуть реалізовуватися», – зазначив Лев Парцхаладзе.

За підсумками наради Лев Парцхеладзе запропонував представникам регіонів надати до Мінрегіону рекомендації та пропозиції з вирішення зазначених питань.