18.12.2017 — 14:55

В обласному художньому музеї нагороджено переможців мистецького конкурсу імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра»

15 грудня у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки учасників обласного мистецького конкурсу імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» та церемонія нагородження його переможців.

Конкурс заснований 2000 року на той час головним редактором газети «Проскурів» Богданом Теленько з метою вшанування пам’яті знаної хмельничанки, талановитої художниці – Людмили Мазур. Відтоді традиційно у листопаді в стінах Хмельницького обласного художнього музею відбувалася знакова подія – виставка творчих робіт, які представляли учні художніх та загальноосвітніх закладів області на конкурс та церемонія відзначення його переможців. Із часу заснування це був громадський конкурс на здобуття премії імені Людмили Мазур, а 2015 року рішенням Хмельницької обласної ради він набув статусу обласного дитячого конкурсу юних художників імені Людмили Мазур «Подільська палітра». З 2017 року – це обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра».

З цього року рамки конкурсу розширилися – він проводиться у два тури. У першому  беруть участь твори конкурсантів трьох вікових категорій – 6-9, 10-12 та 13-16 років. У кожній з цих вікових категорій визначаються по троє переможців. У другому – розглядаються роботи конкурсантів серед молоді віком від 17 до 25 років та визначаються по одному переможцю у чотирьох номінаціях: живопис, графіка, скульптура та декоративно-прикладне мистецтво.

Цьогоріч до розгляду у першому турі конкурсу надійшла рекордна кількість художніх творів – 326 від 257 учасників з 28 навчально-виховних закладів: з обласного центру, Віньковець, Волочиська, Городка, Деражні, Ізяслава, Кам’янця-Подільського, Нетішина, Полонного, Старокостянтинова, Теофіполя, Шепетівки. Частина учасників – учні загальноосвітніх навчальних закладів Віньковецького, Кам’янець-Подільського та Славутського районів.

Поважному та досвідченому журі, до складу якого входять художники та мистецтвознавці, представники влади та преси, було важко визначити переможців, оскільки положенням комітет обмежений у виборі дев’яти лауреатів першого туру. Відповідно до рішення конкурсного комітету, перемогу вибороли: Дубенко Софія (художня студія «Мистецький простір» Подільського культурно-просвітницького центру ім. М. К. Реріха), Божкевич Софія (Ізяславська дитяча школа мистецтв), Олійник Софія (Хмельницька районна дитяча музична школа), Жаркова Мар’яна (навчально-творча майстерня «Веселка» Волочиської дитячої школи мистецтв), Бевзюк Анна (Хмельницька дитяча школа образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва), Топчієва Катерина (Кам’янець-Подільська міська дитяча художня школа), Загика Анастасія (Хмельницька дитяча школа мистецтв «Райдуга»), Максимчук Дарія (Шепетівська дитяча художня школа), Вовк Вероніка (Деражнянська районна дитяча школа мистецтв). Учасників та переможців конкурсу привітала директор художнього музею Ольга Долінська. Дипломи лауреатам вручив народний художник України, голова конкурсного комітету Богдан Мазур.

Втім, кожна з робіт є неповторною, гідною уваги та нагородження. Зокрема, витинанки Лугового Іллі, Трембовецької Діани, Погребнової Дарії. Вразили наполегливою працею юна мисткиня Самчук Ольга, представивши вишивку та гердан, Корпан Юлія та Салміна Катерина – паперову скульптуру. Привабливо виглядають роботи Ковальчук Ірини, Ергард Даніели, Ященкової Діани, Кордунович Єлизавети. Названим конкурсантам Тетяна Зеленко, заступник керівника виконавчого апарату обласної ради, заступник голови конкурсного комітету, вручила грамоти голови обласної ради Михайла Загородного за високий рівень виконання поданих робіт.

До розгляду у другому турі надійшло 109 робіт від 63 конкурсантів з 5 навчальних закладів. На жаль, конкурсний комітет сподівався на вищий рівень виконання робіт та на їх творчий характер. Тому обрали лише переможців у двох номінаціях: «Живопис» – Мар’яна Леонтюк за картину «Літній вечір» (Кам’янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка) та «Декоративно-прикладне мистецтво» – Валентина Юзюк за колекцію одягу «Планета людей» (Хмельницький національний університет).

Лауреатів та усіх учасників конкурсу також прийшли привітати та нагородити подарунками помічник-консультант народного депутата України Сергія Мельника Олег Магдін та керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій. Мистецтвознавець Людимила Рожко-Павленко передала переможцям невеличкі сувеніри від етномайстерні «Коза Дереза». З вітальним словом виступили члени Конкурсного комітету Богдан Теленько, Оксана Мазур. Святкову атмосферу підтримали виступи колективів студії сучасного та класичного танцю «Pinna Ballet» та дитячого театру «Летючий корабель».