15.12.2017 — 17:27

Відпрацьовували дії у разі виникнення надзвичайної ситуації на арсеналах та базах зберігання озброєння Збройних сил України

15 грудня на Славутчині відбулися масштабні тренування органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на території військової частини А 1358.

У заході взяли участь:  голова державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук, начальники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту  області, керівники територіальних органів центральних органів виконавчої влади у Хмельницькій області,  комісія з питань евакуації Хмельницької облдержадміністрації, комісії з питань евакуації Славутського, Ізяславського районів та м. Шепетівка, управління з питань цивільного захисту Хмельницької облдержадміністрації, Головне управління ДСНС України у Хмельницькій області та їх структурні підрозділи; голови районних державних адміністрацій, міські голови, голови об’єднаних територіальних громад та голови сільських рад області населені пункти яких попадають в прогнозовані зони ураження при виникненні надзвичайних ситуацій на територіях військових частин баз, арсеналів зберігання боєприпасів на території області.

Перед початком тренувань відбувся спільний брифінг із керівниками структурних підрозділів Славутської райдержадміністрації та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, під час якого Голова ДСНС Микола Чечоткін звернувся до учасників і наголосив на особистій відповідальності за виконання завдань щодо організації заходів безпеки на відповідній території.

“Від персональної відповідальності кожного керівника органів виконавчої влади та місцевого самоврядування залежать людські життя. Не забувайте, Україна фактично перебуває у стані війни. І ваше головне завдання – захистити громадян. ДСНС України буде всіляко сприяти вам у цьому процесі”, – зауважив Микола Чечоткін.

Звертаючись до присутніх, голова Хмельницької ОДА  Олександр Корнійчук  зазначив:  «Під час планування цього тренування ми не ставили за мету задіювати населення для відпрацювання евакуації, головна мета – навчити і потренувати органи управління, саме тих посадових осіб,  які організовують і здійснюють проведення евакуації та проводять навчання населення таким діям».

Щодо планування заходів з евакуації в Славутському районі перед присутніми виступив голова Славутської райдержадміністрації Богдан Петрович Маршук .

Після наради учасники приступили до практичної фази тренувань. А саме — здійснення заходів із захисту населення на випадок виникнення пожежі на технічній території зберігання боєприпасів військової частини поблизу с. Цвітоха Славутського району Хмельницької області. За легендою, в зону можливого ураження потрапили 8 населених пунктів, в яких проживає понад 3 тисячі громадян.

Так, під час навчань органи управління і сили цивільного захисту відпрацювали заходи з оповіщення, евакуації, розміщення евакуйованого населення та забезпечення публічної (громадської) безпеки і порядку в евакуйованому населеному пункті Цвітоха.

Під час навчань спостерігачів також ознайомили з роботою піротехнічних підрозділів ДСНС, що здійснюватимуть гуманітарне розмінування уражених територій. А також усі учасники дізналися, як психологи Служби порятунку Хмельниччини здійснюють роботу із умовно постраждалими на прийомному пункті евакуації у селі Улашанівка.

Завершилися тренування підведенням підсумків за участю Голови ДСНС Миколи Чечоткіна та голови Хмельницької облдержадміністрації Олександра Корнійчука.

Микола Чечоткін наголосив на необхідності доопрацювання керівниками плану заходів з урахуванням усіх проблемних питань, і головне — довести порядок дій у разі виникнення надзвичайної ситуації до кожного громадянина, який проживає в зоні ймовірного ураження.

“Ви маєте чітко налагодити роботу системи оповіщення, відпрацювати із людьми евакуаційні фази і головне – чітко проінформувати населення про їхні дії. Враховуючи досвід ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у Калинівці та Балаклії зрозуміло, що саме перші години після виникнення подібних інцидентів є вирішальними”, – додав Голова Служби.

Під час підсумкової наради також було наголошено, що усі навчальні цілі тренувань, а саме: вдосконалення злагодженості та оперативності в роботі, а також підвищення готовності до виконання заходів з евакуації населення із зони можливого ураження мають практично відпрацьовуватися на постійній основі, аби гарантувати безпеку громадянам, що проживають у Хмельницькій області.