19.12.2017 — 12:53

В облдержадміністрації проаналізували стан використання коштів ДФРР та інфраструктурної субвенції

18 грудня в облдержадміністрації під час селекторної наради з  керівниками районів та об’єднаних територіальних громад на селекторну нараду проаналізували стан реалізації  в області інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку та стан реалізації та погодження переліків проектів, які можуть реалізуватись за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури  об’єднаними територіальними громадами.

Головував під час наради перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Також участь в роботі взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, перший заступник голови обласної ради Неоніла Андрійчук, начальник управління Держпраці в Хмельницькій області Олексій Глушаков, перший заступник начальника ГУ ДСНС в області Дмитро Бондар, керівники та спеціалісти окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Як зазначив Олексій Дьома, начальник управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації, з ДФРР в області всього передбачено та профінансовано 139,8 млн.грн. Фінансується 54 проекти.

По 16 проектах роботи завершено, кошти освоєно у повному обсязі. По 13 проектах роботи завершуються і виконані від 80 до 90,0 %.

Проте є і об’єкти, стан використання коштів на яких викликає занепокоєння. Так, по об’єктах де замовниками та одержувачами коштів є об’єднані територіальні громади найнижчий відсоток використання коштів у Летичівській ОТГ (каналізаційно-напірна станція та напірний колектор в смт Летичів — реконструкція з під’єднанням житлового масиву, профінансовано 1,8 млн.грн., освоєно 526,0 тис.грн., або 29,2 %), Сатанівській ОТГ (будинок культури по вул.Б.Хмельницького, 43, в смт. Сатанів Городоцького району — реконструкція під центр надання соціальних послуг,профінансовано 1,5млн.грн., освоєно 450,0 тис.грн., або 30,0%), Чемеровецькій ОТГ (водозабірні свердловини в населених пунктах Почапинецької сільської ради Чемеровецького району — будівництво, профінансовано 1 млн.грн., освоєно 342,9 тис.грн., або 34,3%).

По об’єктах ДП “Хмельницька обласна служба єдиного замовника” найнижчий показник освоєння на:

— будинок культури на 500 місць в смт Теофіполь (із зменшенням місць до 493) — будівництво та реконструкція (профінансовано 2 млн.грн., освоєно 0,0 тис.грн.);

— Летичівський навчально-виховний комплекс №2 — загальноосвітня школа І—III ступеня гімназія по вул.Радянській, 1, в смт Летичів — реконструкція (профінансовано 2 млн.грн., освоєно 588,139 тис.грн., обо 25,4%);

— водогін в смт Дунаївці Дунаєвецького району від водонапірної башти №1 до вулиці Пушкіна — реконструкція (профінансовано 5 млн.грн., освоєно 1,47 млн.грн., або 29,4%о).

По Волочиській центральній районній лікарні (Волочиська центральна районна лікарня по вул. Незалежності, 68, в м.Волочиську — капітальний ремонт харчоблоку та допоміжних приміщень) профінансовано 1,2 млн.грн., освоєно 185,1 тис.грн., або 15,4%.

По КП “Міськтепловоденергія” (каналізаційні очисні споруди за адресою: вул.Маршала Харченка, 2а, в м.Кам’янець-Подільському — реконструкція системи подачі повітря із заміною повітродувки в повітродувній станції) профінансовано 2 млн.грн., освоєно 600,0 тис.грн., або 30,0%.

Стосовно стану освоєння коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаними територіальними громадами Олексій Дьома повідомив, що а сьогоднішній день на рахунках громад знаходиться 100,0% передбаченої суми субвенції на розвиток інфраструктури, в обсязі 167,0 млн. гривень. Облдержадміністрацією надано висновки на переліки із 221 проекту, на всю передбачену суму.

Найкраще використання коштів у Волочиській (100%), Маківській (100%), Розсошанській (99,8%), Колибаївській (95,5%) ОТГ.

7 громад мають менше 50 відсотків використання. Зокрема, це Дунаєвецька селищна ОТГ (45,3%), Ленковенька сільська ОТГ (34,6%), Лісовогринівецька сільська ОТГ (32,9%), Меджибізька селищна ОТГ (49,5%), Наркевицька селищна ОТГ  (43,7%), Полонська міська ОТГ (15,1%), Понінківська селищна ОТГ (29,5%).

Після заслуховування інформації про стан використання коштів Володимир Кальніченко наголосив на особистій відповідальності керівників на місцях за неефективне використання коштів. Як зазначив посадовець, враховуючи обмеженість ресурсів обласного бюджету, є просто неприпустимим проявити безгосподарність і допустити повернення коштів до державного бюджету.

“Я особисто ініціюватиму перед головою облдержадміністрації рішення про те, щоб наступного року на ті райони та ОТГ, які допустять неосвоєння коштів, жодної копійки з обласного бюджету та ДФРР не виділялося,” – зауважив Володимир Ілліч.