19.12.2017 — 18:05

В.Кальніченко: Пріоритетом при формуванні місцевих бюджетів має бути відсутність дефіциту по захищених статтях

Низку актуальних питань щодо формування видаткової частини місцевих бюджетів заслухали 18 грудня на селекторній нараді під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка та за участю заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника і першого заступника голови обласної ради Неоніли Андрійчук.

Також участь в роботі взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, окремих територіальних підрозділів ЦОВВ, голови РДА, ОТГ.

Основна частина наради була присвячена особливостям формування місцевих бюджетів на 2018 рік. Перш за все директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич наголосив, що в області до кінця року мають бути повністю виплачені заробітні плати працівникам бюджетної сфери, адже відповідного ресурсу з урахуванням стабілізаційної субвенції з державного бюджету в області вистачає. Також посадовець окремо зупинився на прогнозованих показниках дохідної частини бюджетів, зазначивши, що основним завданням для фінансистів на місцях є реальна оцінка надходжень до бюджетів та забезпечення відсутності дефіциту по захищених статтях.

“Не повинно бути таких випадків, як в окремих районах минулого року: бюджет формується з дефицитом по заробітній платі, а в кінці року виявляється перевиконання бюджету на 240%, що говорить про заниження дохідної частини,” – зазначив Сергій Адамович.

 

На необхідності закладання додаткових коштів в бюджетах сільських, селищних та міських рад на зимове утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення наголосив начальник управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Олексій Дьома. Як повідомив посадовець, на видатки розвитку з державного бюджету для Хмельниччини передбачено субвенцію  у розмірі 456,5 млн.грн. Однак видатки з державного бюджету на поточне утримання не передбачені, тому їх необхідно закласти у місцевих бюджетах. Також Олексій Миколайович зауважив, що на місцях мають бути прийняті відповідні програми розвитку місцевих автошляхів. Окрім того він ознайомив учасників нарад з орієнтовними розрахунками потреби коштів на зимове утримання автошляхів місцевого значення по районах та ОТГ.

“Необхідно передбачити ці кошти в повному обсязі, щоб уникнути можливих надзвичайних ситуацій на автошляхах. У разі, якщо на кінець зими будуть залишки, їх буде перерозподілено при уточненні бюджетів”, – додав Сергій Пенюшкевич.

У продовження наради заступник директора Департаменту соціального  захисту населення облдержадміністрації Микола Дідик нагадав про необхідність належної організації в ОТГ роботи у сфері соціального захисту населення. Згідно законодавства в кожній ОТГ має бути створено відповідний підрозділ або хоча б призначена особа, що відповідатиме за цей напрямок роботи. Наразі таку роботу проведено лише у 8 громадах.

Також Микола Миколайович поінформував, що на даний час Волочиська та Берездівська ОТГ беруть участь у пілотному проекті з адміністрування послуг для населення. Надалі ця практика буде розповсюджена і на інші територіальні громади.

Володимир Кальніченко доручив керівникам взяти на особистий контроль питання надання соціальних послуг. “Кожна людина у найвіддаленішому селі має бути ознайомлена з інформацією щодо політики держави у сфері соціального захисту”, – наголосив перший заступник голови облдержадміністрації.

Про особливості фінансування закладів освіти у 2018 році учасників наради поінформував директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля. Він звернув особливу увагу на необхідність подальшого проведення оптимізації мережі навчальних закладів, а також нагадав, що з нового року в області, як і у всій державі, розпочнеться створення інклюзивно-освітніх центрів. Також з 1 вересня 2018 року запроваджується новий державний стандарт навчання. В області вже є 4 навчальних заклади, які в пілотному режимі проводять навчання першокласників згідно такого стандарту.

“Як показала практика, забезпечити на належному рівні дотримання нового державного стандарту навчання без відповідного матеріально-технічного та методичного забезпечення нереально. Саме тому необхідно закласти кошти на ці потреби. Орієнтовно, на один клас необхідно витратити близько 77 тис. грн.” – зазначив головний освітянин області.

Окрім того на селекторній нараді обговорили також питання організації надання первинної медичної допомоги в умовах реформування системи охорони здоров’я, співпраці органів місцевого самоврядування з органами Держпраці у сфері контролю за дотриманням законодавства про працю, особливостей проведення державних закупівель у 2018 році, забезпечення проведення заходів із попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру та забезпечення безпечних умов життя на певних територіях.