21.12.2017 — 15:17

Виповнюється 95 років з часу заснування архівної справи на Хмельниччині

Напередодні професійного свята архівісти області відзначають ще одну дуже важливу історичну дату – 95-річчя заснування архівної справи на Хмельниччині.

З цієї нагоди в Хмельницькому відбулося урочисте зібрання, на якому були присутні працівники архівних установ з усієї області. Привітати їх прийшли заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Юрій Бирка, керівник апарату Хмельницької міської ради Юлія Сабій, представники установ, організацій, навчальних закладів області.

Хоча дата заснування архівної справи області підтверджується документами,  кожному зрозуміло, що архіви області мають значно глибшу історію. Кілька поколінь архівістів оберігали та примножували нашу неоціненну архівну спадщину, дбаючи про збереження історичної пам’яті та її матеріальних носіїв — архівних документів.

Сьогодні Державний архів області є однією із провідних обласних архівних установ України. Стабільна мережа та фаховий рівень працівників районних та міських, а також трудових архівів дозволяють на високому організаційному рівні надавати громадянам увесь спектр соціально-правових послуг.

Незважаючи  на складну економічну ситуацію, невисоку зарплатню архівістів. невирішеність багатьох проблем матеріально-технічного забезпечення установ, територіальні реформаційні процеси, архівна мережа області сьогодні функціонує стабільно.

Забезпечується збереженість документів Національного архівного фонду, комплектація, провадиться значна науково-видавнича робота, архіви виступають співорганізаторами багатьох наукових форумів, виставкових та інформаційних проектів. Лише за минулий рік архівами області було розглянуто понад 30 тисяч звернень. І це при тому що загалом у сфері працює лише 120 фахівців.

Вітаючи присутніх із святом, Юрій Бирка зазначив: “Ми живемо у час перемін. Наша держава знаходиться під впливом багатьох викликів практично в усіх сферах.  Ми намагаємося встигнути за часом, і я бажаю вам – щоб ви встигали. Насамперед – встигали змінюватися. Дякую кожному з вас за відповідальне ставлення до обов’язків. Ми розуміємо усю складність вашої роботи, рівень проблем, які приходиться вам розв’язувати, аби організувати комплектування, збереження документів та використання архівної інформації.”

Посадовець запевнив, що обласна державна адміністрація робитиме усе можливе для того, аби у сучасних умовах надати підтримку у вашій діяльності. Він побажав архівістам області та їх  родинам здоров’я, миру, успіхів, благополуччя, життєвого оптимізму, а на завершення виступу вручив кращим представникам професії відзнаки облдержадміністрації.