05.01.2018 — 11:15

Управління Держпраці: з  1 січня збільшено розмір страхових виплат потерпілим від нещасних випадків на виробництві

З 1 січня 2018 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1053 «Про перерахування розміру страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (членам їх сімей)».

Згідно з цим документом, що спрямований на посилення соціального захисту потерпілих на виробництві, з 1 січня збільшуються страхові виплати для майже 174 тисяч зазначених осіб, а з 1 березня 2018 року страхові виплати будуть перераховані для 207 тисяч осіб.

З 1 березня встановлюється коефіцієнт перерахування страхових виплат у розмірі 1,2.

Осучаснення цих виплат проводитиметься шляхом визначення розміру щомісячної страхової виплати із збільшеного розміру заробітної плати (протягом 2008-2011 років), з якої станом на 1 березня 2017 р. розраховувалися суми страхових виплат.

З 1 березня встановлюється також новий розмір щомісячної страхової виплати потерпілим від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у яких щомісячна страхова виплата після проведеного перерахування буде менше ніж розмір мінімальної заробітної плати у перерахунку на 100 відсотків втрати працездатності виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2017 р., з урахуванням ступеня втрати працездатності.

Державна служба України з питань праці акцентує на тому, що працівники, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві, мають наполягати на його належному розслідуванні, адже це дасть можливість отримати державні соціальні гарантії у разі втрати працездатності.