23.01.2018 — 09:32

Хмельниччина та Тернопільщина урочисто відзначили День Соборності України

Рівно 100 років тому відбулася подія, яка стала визначальною для всіх українців, як попередніх, так і прийдешніх поколінь. 22 січна 1918 року на історичній арені з проголошенням Центральною Радою IV Універсалу Україна вперше постала як незалежна і суверенна держава.

А вже за рік, 22 січня 1919 року, у м.Києві  на Софійській площі урочисто прозвучали слова, що засвідчили втілення прагнення багатьох поколінь українців: «…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України — Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу.»

Саме цього дня в єдину державу вперше за 600 років об’єдналися усі українські землі. На жаль, історичні умови не дали можливості нашому народу захистити цей здобуток. Перед навалою ворожих військ молода незалежна Україна не встояла. Але українці не полишили боротьбу за власну державу, її незалежність та суверенність.

Величезну ціну сплатив український народ за цю мрію: кращі сини та дочки його поклали життя у таборах та застінках тоталітарного режиму, під час Голодоморів, у чужих війнах, на чужих землях. Але жодні поневіряння не здолали волелюбного духу українців і не змусили відступитися від боротьби за власну державу. Лише у 1991 році ця боротьба дійшла логічного закінчення, відновивши історичну справедливість: Україна стала незалежною.

В честь дня проголошення в 1919 році Акту возз’єднання Української народної республіки і Західно-Української народної республіки в єдину українську державу згідно з указом Президента України 22 січня відзначається День Соборності України.

Цього дня вже традиційно в державі відбуваються різноманітні заходи, покликані увіковічити пам’ять про цю важливу історичну подію. Яскравим проявом єдності, волі українського народу до свободи, став «живий ланцюг», організований патріотичними силами 21 січня 1990 року з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки. Мільйони тоді ще радянських українців узялись за руки від Києва до Львова, відзначаючи День Соборності. З того часу в Україні «живі ланцюги» створювались неодноразово, символізуючи єдність (соборність) українського народу.

Ось і сьогодні, на кордоні Хмельниччини та Тернопільщини відбулася урочиста зустріч делегацій двох областей. Зустріч ця надзвичайно символічна, адже довгий час саме тут, по річці Збруч проходив кордон України, тоді як решта західних земель перебувала під владою Польщі, Угорщини, Румунії.

Від Хмельниччини участь в заходах взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний, від Тернопілля – голова облдержадміністрації Степан Барна та голова обласної ради Віктор Овчарук. Всього урочистості зібрали у Гусятині близько трьох тисяч учасників з обидвох областей.

 

Розпочалася зустріч делегацій вже традиційним обміном хлібом-сіллю та символічним поєднанням двох половин  державного стяга. Утворений стяг пронесли на центральну площу Гусятина, де й продовжилося святкування.

Після підняття Державного Прапора відбувся молебен за Україну та покладання квітів до монументу Незалежності. Далі очільники областей привітали присутніх з Днем Соборності України.

Не забули на святі і про тих, хто продовжуючи справу наших дідів та прадідів, які століття тому боронили незалежність України, захищає сьогодні східні кордони держави від російської агресії. З нагоди Дня Соборності та за відмінну військову службу учасникам АТО Хмельниччини та Тернопільщини вручили медалі, Почесні грамоти та подарунки.

Святкового настрою всім присутнім додали театралізовані постановки та патріотичні пісні від творчих колективів, що лунали з головної сцени.

Детальніший фотозвіт про заходи можна переглянути на сторінці у Фейсбук:

Хмельниччина та Тернопільщина урочисто відзначили День Соборності України. На мосту через річку Збруч між с.Гусятином Хм…

Опубліковано Хмельницька обласна державна адміністрація 22 січня 2018 р.