23.01.2018 — 15:51

Держаудитслужба в системі електронних закупівель – контроль та моніторинг

Після вступу в дію Закону України «Про публічні закупівлі», починаючи з серпня 2016 року на теренах нашої області закупівлі товарів та послуг за державні кошти проводяться за новим законом, який визначає порядок, механізм проведення самих закупівель за допомогою електронної системи торгів ProZorro.

Дані про використання державних коштів доступні до перегляду всім, кожен учасник може бачити як проходить процедура закупівель від  моменту оприлюднення оголошення до заключення договору з переможцем торгів.

Одним з найважливіших моментів нового закону для аудиторів є не стільки каральна функція, а можливість працювати на упередження, виявляти помилки та порушенння ще під час проведення процедури торгів.

До тепер аудитори не мали інструментів, щоб запобігати порушенням на всіх етапах закупівель. Вони могли реагувати на порушення лише після торгів, коли договори вже підписані і гроші переказані. Рекомендації аудиторів щодо розірвання договорів не були обов’язковими для виконання і часто ігнорувались порушниками. Така безкарність значно знижувала ефективність системи публічних закупівель, відлякувала чесний бізнес і породжувала корупційні схеми та махінації.

Незважаючи на прогалини в законодавчій базі в Управлінні Західного офісу Держаудитслужби  в Хмельницькій області тривала наполеглива робота в даному напрямку.

Протягом 2017 року аудитори провели аналіз 194 процедур закупівель товарів, робіт та послуг (без виходу на об’єкт контролю шляхом запиту документів), загальною вартістю  понад 1 млрд гривень.

За результатами аналізу документів процедур закупівель у сфері публічних закупівель аудитори попередили порушення на загальну суму  понад 532 млн гривень.

Так, внаслідок виявлених порушень при здійсненні процедур публічних закупівель відмінено конкурсні торги в 92 випадках на  суму 500,5 млн грн та розірвано 44 вже укладені договори  на суму 32,4 млн гривень.

Серед найтиповіших порушень замовників під час проведення процедур закупівель можна назвати:

порушення порядку визначення предмета закупівлі;

порушення порядку оприлюднення інформації;

безпідставне застосування переговорної процедури закупівлі та безпідставне застосування допорогової закупівлі;

оформлення тендерної документації з порушенням вимог законодавства;

невідповідність пропозицій учасників кваліфікаційним критеріям та технічним, якісним і кількісним характеристикам предмета закупівлі.

Новий рік аудитори зустріли з впевненістю у майбутніх змінах Верховна Рада 21 грудня 2017 року  ухвалила Закон України  № 2265-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законів України щодо здійснення моніторингу закупівель», який законодавчо врегульовує роботу Держаудитслужби за одним із найбільш запитуваних у суспільстві видів державного фінансового контролю – контролю за публічними закупівлями та дозволяє здійснювати моніторинг закупівель.

Система автоматично шукатиме підозрілі процедури  закупівель, які так само автоматично потраплятимуть в чергу на перевірку Держаудитслужби.

Причиною для моніторингу чи перевірки закупівлі може стати також звернення третіх осіб, таких як громадські активісти, журналісти або представники органів влади та місцевого самоврядування. Окрім цього, інспектори Держаудитслужби зможуть за власною ініціативою перевірити будь-яку процедуру закупівлі, яка за попередньою оцінкою проведена або завершена з порушеннями законодавства.

Важливою особливістю є те що на відміну від скарг до Антимонопольного комітету рішення аудиторів про початок перевірки не зупинятимуть перебіг закупівлі. Якщо під час моніторингу зазначатимуться порушення, то замовник буде зобов’язаний усунути їх протягом трьох робочих днів та завантажити в систему відповідне повідомлення про усунення або аргументовану незгоду з результатами моніторингу.

Якщо замовник не усуне порушення та не аргументує своїх дій, ДАСУ зможе прийняти рішення про проведення комплексної перевірки закупівлі відповідно до Закону “Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні” та накласти відповідні штрафи або передати справу до суду.

Крім того, Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області  повідомляє  про функціонування  „телефону довіри”,  на який громадяни можуть повідомляти про відомі їм випадки зловживань і фінансових порушень при витрачанні бюджетних коштів, використанні державного чи комунального майна за номерами (0-382) 76-57-56 – Управління Західного офісу Держаудитслужби у Хмельницькій області, (0-322) 255-41-88 – Західний офіс Держаудитслужби (м. Львів), (044) 425-38-18 – Державна аудиторська служба України (м. Київ).

Про вчинки працівників Управління, які мають ознаки корупційних дій  ви можете повідомляти за номерами (0-382) 658122, (0322) 60-31-70.

Прес-служба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області