25.01.2018 — 13:07

Голів новостворених ОТГ навчають ефективно організовувати роботу в громаді

Сьогодні в Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів розпочався тематичний короткостроковий семінар для  новообраних керівників органів місцевого самоврядування, які утворилися у результаті об’єднання територіальних громад. Тема семінару  – налагодження ефективної роботи новоутворених об’єднаних територіальних громад.

Участь в заході взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів Микола Баюк, директор Хмельницького відокремленого підрозділу установи “Центр розвитку місцевого самоврядування” Сергій Яцковський.

Вітаючи новообраних голів ОТГ, Валерій Олійник висловив надію на ефективну співпрацю обласної влади та громад, оскільки лише спільно можна досягти високих результатів у здійсненні тих реформ, що зараз відбуваються в країні. Посадовець коротко ознайомив учасників заходу із першочерговими  завданнями, які вже зараз повинні вирішувати представники  ОТГ, розповів, яких успіхів зуміли добитися їх колеги з інших ОТГ, які утворилися раніше і встигли пропрацювати певний час. Також Валерій Цезарович акцентував увагу присутніх на окремих важливих напрямках роботи, в тому числі особливостях підготовки проектів для реалізації за кошти ДФРР та субвенцій з державного бюджету.

Посадовець зауважив, що територіальні громади Хмельниччини за минулий рік показали дуже високий показник освоєння коштів субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад –  майже 99%. Завдяки цьому в громадах втілено в життя велику кількість важливих проектів,  вирішено питання, які десятиліттями не вирішувалися.

“Ми аналізували кількість коштів, яку окремі громади змогли залучити на свій розвиток за минулі роки. Так Новоушицька ОТГ за час, що минув від створення до сьогодні, залучила на різні проекти близько 47 млн. грн. Ще декілька років тому ми могли лише мріяти про такі суми. Жаль, що новоутворені громади втратили багато часу, адже і вони могли претендувати на це фінансування. Саме тому ми хочемо надати вам максимальну підтримку, щоб ваші громади змогли надолужити все і довести свою спроможність,” – наголосив заступник голови облдержадміністрації.

До програми семінару увійшли тематичні зустрічі, практичні заняття, семінари, лекції з питань грантової діяльності, особливостей застосування програмно-цільового методу при складанні місцевих бюджетів та реалізації державних програм, планування та управління фінансовими ресурсами ОТГ, а також питань освіти, культури та медицини в об’єднаних територіальних громадах, правового регулювання повноважень місцевих рад з питань комунальної власності та правового забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування, дотримання Законів України “Про запобігання корупції”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, е-декларування, використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в роботі голів ОТГ.