26.01.2018 — 11:21

У ДОЗ триває підбиття підсумків роботи закладів за 2017 рік

Лікувально-профілактичні заклади районів та міст краю продовжують звітувати про те, як спрацювали у минулому році. З 15 до 22 січня колегія Департаменту аналізувала результати роботи центрів ПМСД та ЦРЛ Красилівського, Ярмолинецького, Чемеровецького, Хмельницького, Ізяславського, Городоцького, Полонського, Волочиського, Шепетівського, Славутського, Кам`янець-Подільського, Дунаєвецького районів, Чорноострівської та Сатанівської ОТГ.

Посадовці лікувально-профілактичних закладів доповідали про капітальні та поточні ремонти відділень, АЗПСМ, ФАПів та ФП, придбання нового обладнання, залучення бюджетних та позабюджетних коштів, закупівлю туберкуліну, збільшення фінансування на придбання медикаментів, заходи з енергозбереження, часткове або повне забезпечення лікарів ЗПСМ комп’ютерною технікою, що дозволить краще обслуговувати пацієнтів в умовах реформування галузі охорони здоров’я. Практично всі центри ПМСД звітували про повне використання коштів, передбачених Урядовою програмою «Доступні ліки». Крім того, у більшості звітів йшлося про виділення додаткових коштів на медикаменти та харчування хворих.

Разом з тим, керівники медичних закладів переймаються нестачею кадрів, особливо у сільській місцевості. Також, вважають, необхідно більшу увагу приділити капітальному ремонту та поповненню автопарку закладів.

Зокрема, у Красилівському центрі ПМСД повідомили, що до усіх АЗПСМ уже підключили швидкісний інтернет, а у Красилівській ЦРЛ вдалося зменшити неповну зайнятість персоналу, частково виконати благоустрій території лікарні, капітально відремонтувати систему опалення центрального стерилізаційного відділення.

У Ярмолинецькій ЦРЛ за спонсорські кошти утеплили адмінкорпус, Чемеровецька ЦРЛ придбала обладнання на більш як 1 млн. грн. та виконала капремонтів на понад 2 млн. грн. Також Міністерство регіонального будівництва визнало лікарню переможцем проекту «Реконструкція І поверху терапевтичного корпусу під відділення невідкладної медичної допомоги». На ці роботи витрачено 7 млн. 100 тис. грн. А за 1 млн. 700 тис. грн. з місцевого бюджету придбано УЗД-апарат експертного класу. Крім того, у лікарні планують відкрити відділення невідкладної екстреної медичної допомоги, виконувати КТ-діагностику, запровадити методику ендопротезування суглобів.

Хмельницький центр ПМСД у минулому році забезпечував хворих технічними засобами, також придбано 4 слухових апарати. У дитячі оздоровчі заклади малечу відвозять транспортом ПМСД. Дещо покращилось забезпечення закладів молодими фахівцями, декілька проходять інтернатуру. Керівники центру мають на меті придбати 2 санітарних автомобілі, відкрити аптечні заклади у 4 селах, збудувати кілька ФАПів та амбулаторій. Як варіант залучення молоді до роботи в закладах сільської медицини – забезпечення безоплатного доїзду медичних працівників з міста та придбання житла для молодих спеціалістів.

Хмельницька ЦРЛ у минулому році відкрила 6 хоспісних ліжок. Також у закладі, у порівнянні з 2016 роком, суттєво збільшилась кількість пологів. Придбано обладнання на майже 2 млн. грн. На перспективу в ЦРЛ хочуть відкрити кабінет патології шийки матки, впровадити телемедицину та нові методи лікування і діагностики.

Городоцька ЦРЛ у 2017 році за державні та благодійні кошти придбала медобладнання на більш як 2 млн. 200 тис. грн. В тому числі, лапароскопічну стійку, вартістю майже 1, 5 млн. грн. У закладі проводили заходи з енергозбереження та продовжують добудову лікувального корпусу.

В Ізяславській ЦРЛ пишаються тим, що після реконструкції відкрили поліклініку, на майже 3 млн. грн. придбали сучасного медичного обладнання. Також замінили покрівлі 2 відділень та збільшили видатки на медикаменти і харчування.

Ізяславський центр ПМСД у минулому році покращив матеріально-технічну базу, відкрив міську АЗПСМ. Однак, потрібно забезпечити 2 амбулаторії сімейними лікарями та оновити автопарк.

Полонський центр ПМСД поліпшив укомплектованість лікарськими кадрами до 82 %. Планують відкрити 3 амбулаторії, відремонтувати ще 2, окремі ФАПи перевести у МПТБ.

У Полонській ЦРЛ збільшили видатки на 1 л/д., відремонтували покрівлю хірургічного корпусу, не мають заборгованості із зарплати та енергоносіїв, зменшили опалювальну площу за рахунок переведення окремих відділень в інші приміщення та капітально відремонтували дитяче відділення. Проте 27 % лікарів закладу – пенсійного віку. Актуальним залишається питання доставки хворих на гемодіаліз та транспортування дітей в санаторії місцевого значення. Також в ЦРЛ є потреба капремонту харчоблоку.

Волочиська ЦРЛ у минулому році за майже 890 тис. грн. з місцевого бюджету та Державного фонду регіонального розвитку реконструювала дах дитячого відділення. Також Державний фонд регіонального розвитку виділив 2,6 млн. грн. на капремонт харчоблоку та допоміжних приміщень. Крім того, на ремонт гінекологічного відділення благодійники надали 350 тис. грн. Також планують утеплити фасади дитячого та інфекційного відділень, здійснити капремонт пологового відділення, придбати сучасний гастрофіброскоп та медичні інструменти, завершити капремонт харчоблоку та допоміжних приміщень.

На базі Славутської ЦРЛ у 2017 році створено філію відділення детоксикації. Підготовлено приміщення і оснащення для відділення невідкладної допомоги. Покращили матеріально-технічну базу закладу, але проблеми залишаються з кадровим забезпеченням.

Шепетівська ЦРЛ практично відремонтувала клініко-діагностичну лабораторію та створила комфортні умови для роботи кабінету «Довіра». Майже рік успішно працює кабінет УЗД в консультативно-діагностичній поліклініці. Крім того, заклад поповнився сучасною медичною апаратурою на більш як 3 млн. грн. за кошти бюджету та благодійників.

Водночас, пріоритетом залишається завершення будівництва на території лікарні корпусу дитячого відділення з дитячою поліклінікою. Там мають намір розмістити акушерсько-гінекологічне, дитяче відділення та жіночу консультацію. Також в закладі беруть курс на подальше утеплення фасадів та запровадження ендопротезування кульшових суглобів.

Дунаєвецька ЦРЛ у минулому році здійснила ремонт лабораторії, цеху дитячого харчування, фасаду пологового відділення, закупила обладнання на більш як 600 тис. грн. У травматологічному відділенні розпочали виконувати операції з ендопротезування. У 2018 році мають намір капітально відремонтувати кардіологічне та дах хірургічного відділення, здійснити благоустрій території, відкрити відділення гемодіалізу, придбати апарат УЗД для відділення невідкладної допомоги та гастровідеоскоп.

Дунаєвецький центр ПМСД минулоріч активно використовував пересувний флюорограф. Таким чином обстежили більше 4,5 тис. сільських жителів. Водночас, у сільських закладах Центру бракує кадрів, є потреба відкрити нові амбулаторії. На часі і залучення інвесторів.

Кам`янець-Подільський центр ПМСД пишається збереженням кадрового потенціалу, покращенням забезпечення медикаментами пільгових категорій населення. Водночас, занепокоєння викликає плинність кадрів середнього медперсоналу у ФАПах та ФП, розгалужена мережа підзвітних закладів, застаріле обладнання та застарілість автопарку.

Кам`янець-Подільська ЦРЛ у 2017 році розробила проектно-кошторисну документацію на капремонт будівлі закладу, утеплення фасадів, цоколя, горища; виготовлена ПКД на капремонт інфекційного відділення.

Придбано дороговартісне обладнання, в т.ч. лапароскопічну стійку, та комп’ютерну техніку. Здійснили поточний ремонт системи опалення, полагодили кілька одиниць медустаткування. Капітально відремонтували та перевели на газове опалення автомобіль.

Також в ЦРЛ вважають за необхідно завершити проект будівництва автономної котельні на території закладу та придбати комп’ютерний томограф.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.