02.02.2018 — 14:51

Проведено обласну підсумкову нараду директорів закладів позашкільної освіти

30 січня 2018 року у Хмельницькому обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді спільно з Хмельницьким обласним  інститутом  післядипломної педагогічної  освіти  за участю Департаменту освіти і науки облдержадміністрації була проведена обласна підсумкова нарада директорів закладів позашкільної освіти  на тему: «Підсумки роботи закладів позашкільної освіти області з науково-технічного та художньо-естетичного напрямів у 2017 році. Завдання на 2018 рік».

До даного заходу були запрошені директори закладів позашкільної освіти області з науково-технічного і  художньо-естетичного напрямів та відповідальні особи за позашкільну освіту даних напрямів в об’єднаних територіальних громадах.

Відкрив нараду директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді  Григорій Гончарук.

З вітальним словом до учасників  наради звернулась Світлана Фіярська, начальник відділу професійної освіти та виховної роботи управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Про підсумки роботи закладів позашкільної освіти області з науково-технічного напряму у 2017 році доповіла завідувач відділу науково-технічної творчості  обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Оксана Шатайло.

Заступник директора з навчальної роботи обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Наталя Жолобок проаналізувала роботу закладів позашкільної освіти області з художньо-естетичного, соціально-реабілітаційного та гуманітарного напрямів за 2017 рік.

В умовах реформування освіти актуальним є створення сучасного освітнього простору позашкільного навчального закладу. Це не тільки сприятиме підвищенню рівня освітніх послуг, а й гарантовано забезпечить формування позитивного іміджу закладу. Про науково-методичний супровід позашкільної освіти відповідно до Закону України «Про освіту» виступив Олександр Попик, проректор з науково – методичної роботи Хмельницького обласного  інституту  післядипломної педагогічної  освіти. Олександр Федорович, звернув увагу присутніх на те, що в Новий закон закладена нова система мотивації та підвищення кваліфікації педагогів позашкільної освіти. Також будуть розширені способи підвищення кваліфікації для педагогів.

В ході наради було обговорено ряд питань, що стосуються розвитку позашкільної освіти області даних напрямів.

На завершення Світлана Фіярська побажала усім присутнім творчого натхнення та плідної роботи, зауваживши, що на сучасному етапі слід докласти зусиль для поставлених перед позашкільниками області завдань, а саме:

продовжити роботу по виконанню державної політики в галузі позашкільної освіти, відповідно до ст. 1 Закону України «Про освіту» використовувати у підготовці розпорядчих документів нову термінологію;

здійснити ґрунтовну підготовку до укладання нової редакції Статуту закладу освіти;

неухильно виконувати вимоги статті 30 Закону України «Про освіту» щодо оприлюднення передбаченої законом інформації на сайтах закладів освіти;

забезпечити ефективне управління закладами в сучасних соціально-економічних умовах та результативність виступів вихованців на всіх рівнях;

сприяти охопленню різними напрямами позашкільної освіти дітей шкільного віку та інтеграції дітей з особливими потребами в освітній простір шляхом створення умов для їх навчання в гуртках закладів позашкільної освіти;

забезпечити вільний вибір дитиною напряму, виду діяльності;

сприяти впровадженню наскрізного процесу виховання, що формує цінності та соціальні і громадські компетентності, спрямованого на утвердження у вихованцях патріотизму, особистої відповідальності за долю держави та рідного міста/села/громади;

формувати сучасний інформаційно-освітній простір Позашкілля Хмельницької області.