06.02.2018 — 09:20

Більше 700 об’єднаних громад за три роки дії закону: багато це чи мало, – коментар Геннадія Зубка

Три роки тому, 5 лютого 2015 року, Верховна Рада України прийняла закон про добровільне об’єднання територіальних громад, який дав можливість громадам консолідувати зусилля, отримувати нові повноваження та ресурси і використовувати їх для розвитку своїх територій, для поліпшення якості і доступності послуг на місцях. За цей час більшість місцевих рад включилися в процес об’єднання. А ті, хто об’єдналися першими, вже на ділі довели свою спроможність формувати новий рівень якості життя на своїх територіях.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він нагадав, що сьогодні у нових умовах, з більшими ресурсами і повноваженнями працюють вже 665 об’єднаних громад, до складу який увійшло 3118 місцевих рад. Ще 40 об’єднаних громад, сформованих зі 163 сільських, селищних, міських рад, чекають на призначення перших виборів місцевих голів та депутатів. Процес об’єднання не зупиняється: на різних стадіях формування на цей час знаходяться ще 50 ОТГ, і чи не щодня їхня кількість збільшується.

«Може виникнути запитання, 705 об’єднаних громад за три роки – багато це чи мало? Але я б ставив запитання дещо інакше: чи достатньо успіхів продемонстрували ці громади, щоб усі, хто ще сумнівається чи критикує реформу, взялися нарешті використовувати ті можливості, які вона надає. І на це я впевнено відповім – так. Недоліки у роботі об’єднаних громад є, але і не помітити ті разючі зміни, що там відбуваються, теж неможливо», – сказав Геннадій Зубко.

За його словами, громади, які повірили у реформу ще у 2015 році й одразу почали використовувати нові можливості, реалізували вже тисячі інфраструктурних проектів. Зараз вони вже відходять від латання дір і беруться за комплексний розвиток територій.

«Об’єднані громади власними справами доводять, що спроможні змінювати на краще якість життя у містах і селах. У цих громадах вже мають стратегічне бачення розвитку, створюють нові робочі місця, залучають мешканців до вирішення місцевих питань. Там зміни відбуваються не завдяки рішенням і коштам згори, як раніше, а завдяки вмінню місцевих лідерів залучати та ефективно використовувати ресурси, користуватися своїми повноваженнями, завдяки готовності нести відповідальність за свої рішення та дії. І найголовніше – мешканці об’єднаних громад почали розуміти, що багато чого тепер залежить від їхньої думки, їхнього вибору, їхньої ініціативності. А це те, заради чого реформа і починалася», – зазначив Геннадій Зубко.