08.02.2018 — 12:07

24 роки тому Україна приєдналася до Програми НАТО «Партнерство заради миру»

Цього дня 1994 року Україна підписала рамковий документ Програми НАТО «Партнерство заради миру». Це був перший документ, який ми підписали з НАТО. За понад два десятиліття наша держава стала надійним партнером Північноатлантичного альянсу, плідно співпрацюючи у найрізноманітніших сферах і беручи участь у місіях під егідою НАТО. Із початком російської агресії Альянс продемонстрував свою готовність прийти на допомогу Україні.

Нині в рамках механізму «Партнерства заради миру» Україна бере участь у Процесі планування та оцінки сил, Політико-військових рамках участі партнерів в операціях з підтримання миру під проводом НАТО, спільних із НАТО навчаннях, у тому числі з подолання наслідків стихійних лих, співробітництві у галузі озброєнь, протиповітряної оборони, управління повітряним рухом та обміну даними про повітряну обстановку.

Ми співпрацюємо в рамках Індивідуальної програми партнерства, Плану дій партнерства щодо розбудови оборонних інституцій, Програми удосконалення військової освіти і Програмі професійного розвитку цивільного персоналу.

Важливу роль у реформуванні оборонного сектора і подоланні наслідків російської агресії відіграють Трастові фонди НАТО. Це і тренування наших військових інструкторами країн-членів НАТО, і реабілітація поранених за кордоном, і цивільне розмінування територій Сходу України, і вдосконалення системи кібербезпеки…

Не менш важливою є Ініціатива НАТО з розбудови прозорості, доброчесності, відкритості та запобігання проявів корупції. Альянс переорієнтував значні кошти, що раніше передбачалися на співпрацю з Росією, на підтримку України за Програмою «Наука заради миру та безпеки».

Північноатлантичний альянс є нашим надійним плечем, коли стаються надзвичайні ситуації цивільного характеру. Варто лише згадати про допомогу західним областям у подоланні наслідків повеней і допомогу Харкову під час аварії на очисних спорудах міста. НАТО допомагає нам у створенні системи захисту критичної інфраструктури. Окрім цього, Альянс докладає зусиль для безпечного перезахоронення радіоактивних джерел, що утворилися на території України внаслідок виконання оборонних програм СРСР, союзники швидко відреагували на вибухи військових складів у Балаклеї.

Та найбільшим досягненням цих років, безперечно, є утвердження в нашій державі цінностей, на яких засновано НАТО. Упевнені, що наступні роки покажуть ще більше спільного між нами та країнами Альянсу, і не за горами той день, коли Україна приєднається до найпотужнішого на планеті об`єднання вільних і сильних народів, допомагаючи вже третім країнам ставати на шлях демократичних змін.

За матеріалами Офісу Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції