09.02.2018 — 15:15

В облдержадміністрації обговорили питання передачі земель державної власності в комунальну власність ОТГ

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 31.01.2018 року №60, з 1.02.2018 року відбуватиметься процес передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

У зв’язку з цим, 08 лютого в адміністрації відбулася нарада з головами об’єднаних територіальних громад та головами районних державних адміністрацій на чолі з першим заступником голови обласної державної адміністрації Володимиром Кальніченком та за участю заступника голови адміністрації Валерія Олійника, начальника Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області Василя Василенка.

Як зазначив начальник Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, управлінням вже  затверджено План-графік передачі земель державної власності об’єднаним територіальним громадам.

За словами посадовця, для того, щоб розпочати передачу земель необхідно, щоб виконавчі комітети міських,  сільські, селещні ради на пленарних засіданнях прийняли рішення про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність.

За результатами поданих клопотань, Головне управління приймає рішення про проведення інвентаризації земель об’єднаної територіальної громади. Тоді за результатами інвентаризації земель будуть сформовані ділянки, присвоєні їм кадастрові номери, сформовані реєстри земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.

Відтак, Головним управлінням буде прийнято наказ про передачу земельної ділянки державної власності в комунальну та здійснено приймання-передачу земельних ділянок в комунальну власність згідно підписаних актів приймання-передачі.

Даний наказ та акт буде підставою для реєстрації  права комунальної власності земельної ділянки в Єдиному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Василь Василенко також повідомив, що протягом лютого місяця управлінням планується здійснити інвентаризацію земель у наступних територіальних громадах: Крупецька сільська ОТГ, Колибаївська сільська ОТГ, Вовковинецька селищна ОТГ, Олешинська ОТГ.

Продовжуючи посадовець додав, що до 01 грудня 2018 року Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області планується передати орієнтовно 95,8 тис.га земель сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Так, найбільша проща земель буде передана Старосинявській селищній -10,2 тис.га., Новоушицькій селищній – 8,7 тис.га, Городоцькій міській – 8,2 тис.га, Полонській міській – 7,2 тис.га, Дунаєвецькій міській – 6,6 тис.га та об’єднаним територіальним громадам.

На сьогоднішній день формуються планово-картографічні матеріали необхідні для проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності, які за попереднім погодженням голів ОТГ будуть передані у їх комунальну власність.