16.02.2018 — 16:40

Членами робочої групи підготовлено остаточний проект Програми поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки

16 лютого під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки пропозицій до розроблення проекту Програми поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки.

Протягом місяця члени робочої групи мали можливість ознайомитися з Програмою та надати свої доповнення, зауваження і пропозиції щодо змісту. Сьогодні ж учасники засідання обговорили кінцеві пропозиції та зауваження до проекту Програми поводження з відходами.

Так, секретар громадської ради при облдержадміністрації Тетяна Дзюблюк зазначила, що доопрацьований варіант висвітлює усі аспекти Програми та очікуваний результат, а саме роздільний збір сміття, запровадження двоетапного перевезення побутових відходів, переробка відходів з наступною утилізацією або захороненням, будівництво регіональних сміттєпереробних заводів та забезпечення локалізації негативного впливу на довкілля виведених з експлуатації полігонів побутових відходів.

Також Тетяна Василівна відмітила, що до Програми додали окремий розділ присвячений вторинній сировині. За її словами, необхідно залучати підприємства до вилучення якомога більшої кількості відходів, які ще можуть бути використані або перероблені, аби зменшити обсяги накопичення і розміщення відходів на полігонах.

Крім того, органи місцевого самоврядування мають привести у відповідність самовільні полігони.

Також членами робочої групи була внесена пропозиція щодо скорочення таблиць (додатків), оскільки розрахунки зроблені починаючи від міста і закінчуючи ОТГ.

На думку Володимира Кальніченка, слід розробити розрахунки у розрізі  міста та району, а вже самі ОТГ будуть на місці розробляти для себе свої розрахунки, виходячи з кількості населення, що проживає на їх території, потреб місцевості та інших факторів.

“Необхідно визначити завдання для ОТГ і в рекомендованому порядку вказати на шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми. Ми маємо спонукати їх до розроблення схем санітарної очистки та затвердження правил благоустрою”, – додав Володимир Ілліч.

Ще одним питанням, що було порушене на попередньому засіданні, був термін дії Програми. Попередньо вона розроблялась на період 5 років. В ході сьогоднішнього обговорення члени робочої групи зійшлись на думці, що потрібно затвердити програму на 2018-2022 роки, оскільки в ній закладено ряд ємких процесів, які за коротші терміни не реалізуєш.

Також учасниками засідання було внесено корективи відносно відповідальних за виконання даної програми та пропозиції щодо доповнення програми переліком відповідного законодавства.

Наразі члени робочої групи мають один день, аби внести відповідні пропозиції. Після цього, програма буде представлена на розгляд комісії обласної ради, з метою затвердження на черговій сесії обласної ради.