19.02.2018 — 17:32

Юннати  і школярі Хмельниччини – переможці Всеукраїнського конкурсу учнівських  навчально-дослідних земельних ділянок

На днях у місті Києві було завершено підведення підсумків фінального етапу Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок,  який нещодавно проводив Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

Щорічний Конкурс, у якому активну участь приймали учні та юннати Хмельниччини, проводився натуралістами протягом минулого року з метою збереження й розвитку мережі учнівських НДЗД у закладах загальної середньої  і позашкільної освіти, підвищення рівня знань школярів та гуртківців з біології  і сільського господарства, ефективності та якості учнівської дослідницько-експериментальної роботи, задоволення потреб учнів у професійному самовизначенні і залучення їх до практичної діяльності.

Робота на учнівських НДЗД у закладах освіти області спрямовувалась педагогами на вивчення учнями і юннатами агротехніки вирощування сільськогосподарських культур, набуття умінь та навичок вирощування овочевих, польових, квітково-декоративних рослин і вирощування екологічно чистої продукції для харчування учнів у шкільних їдальнях.

Конкурс показав, що провідна роль у практичній роботі учнівських НДЗД належить сільськогосподарському дослідництву учнів, у процесі якого вони активно брали участь у науково-дослідній роботі, розробляли схеми дослідів та експериментували, проводили фенологічні спостереження за сільськогосподарськими культурами, оформляли дослідницькі роботи.

Під час проведення Конкурсу, його організаторами і учасниками були розроблені й видані змістовні методичні матеріали з питань учнівського дослідництва в аграрному секторі, проводилися семінари-практикуми, консультації та інші дії, які сприяли підвищенню ефективності роботи дітей і учнівської молоді на учнівських навчально-дослідних земельних ділянках.

Конкурсні матеріали журі оцінювало за  критеріями, що враховували: рівень організації роботи школярів та юннатів на учнівській НДЗД, оригінальність проекту розвитку учнівської НДЗД, наукову і методичну досконалість представлених матеріалів дослідницького спрямування, наявність колекційного фонду учнівської НДЗД, можливість впровадження результатів дослідів у практику сільськогосподарського виробництва, обізнаність та володіння сучасними екологічно безпечними технологіями вирощування сільськогосподарських культур, високий рівень культури праці учнів  і юннатів та якість поданих конкурсних матеріалів.

Педагоги і юннати  Хмельниччини – учасники заходу гідно представили у його фіналі заклади освіти рідного краю, результати власної практичної дослідницької діяльності і отримали високу оцінку своєї праці.

Відповідно до підсумкового рішення журі Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок, Дипломом ІІ ступеню Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України нагороджено учнівські колективи закладів загальної  середньої та позашкільної освіти Хмельницької області, які на рейтинговій основі за кількістю здобутих балів увійшли до  складу переможців фінального етапу Конкурсу:

– колектив школярів і юннатів Песецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Новоушицького району (завідувач УНДЗД: Космак Лариса Володимирівна, вчитель біології  і географії, керівник гуртка юних овочівників (81 б.);

– колектив гуртківців Шепетівського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді  (завідувач УНДЗД: Чумак Ірина Миколаївна (80 б.);

– учнівський колектив Шепетівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4 ім. Валі Котика (завідувач УНДЗД: Війцюк Валентина Степанівна (82 б.);

 – колектив гуртківців еколого-натуралістичного відділу Позашкільного навчально-виховного об’єднання міста Кам’янця-Подільського  (завідувач УНДЗД: Гільфанова Наталія Артемівна (80 б.).

Дипломом ІІІ ступеню Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України також нагороджено колектив вихованців гуртків «Лікарські рослини» і «Юні охоронці природи» Славутського еколого-натуралістичного центру школярів   (керівники конкурсного проекту: Яринич Н. В., Петрук С. М. (74 б.) та учнівський колектив Іванковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Дунаєвецького району   (завідувач УНДЗД: Цапар Юлія Анатоліївна (78 б.).

Вітаємо школярів, юних натуралістів і їх педагогів – переможців Всеукраїнського конкурсу учнівських навчально-дослідних земельних ділянок та зичимо їм нових дослідницьких успіхів і трудових здобутків.

За матеріалами Хмельницького ОЕНЦУМ.