20.02.2018 — 14:44

У Хмельницькому здійснили першу операцію з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії

19 лютого у Хмельницькому кардіохірургічному центрі, який діє на базі відділення кардіоваскулярної хірургії Хмельницької обласної лікарні виконали унікальну для нашого краю операцію. Вперше на регіональному рівні, аби попередити летальність пацієнта, здійснили корекцію гіпертрофічної кардіоміопатії. Це, безумовно, визначна подія для кардіологічної та кардіохірургічної служби нашої області.

Поруч із подільськими фахівцями у галузі кардіології на чолі з головним кардіохірургом краю Андрієм Кланцою працювали столичні професіонали з Національного інституту серцево-судинних захворювань ім.М.Амосова, зокрема, заступник директора, доктор медичних наук, професор, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Хірургія серця та магістральних судин» Костянтин Руденко. Крім того, асистували серцево-судинний лікар-хірург Андрій Руснак та анестезіолог Юрій Ружин.

На прес-конференції головний позаштатний кардіохірург ДОЗ Хмельницької ОДА, кандидат медичних наук, заслужений лікар України, головний лікар Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру Андрій Кланца повідомив: операція тривала близько 4 годин і пройшла без ускладнень. Вдале оперативне втручання дозволило ліквідувати серйозну патологію серця  56-річного пацієнта, що загрожувала його життю. Ця людина хворіла близько 10 років, а протягом попередніх місяців здоров’я значно погіршилося: з’явилися задишка, загальна слабкість і ліки уже не допомагали. Завдяки цій операції вдалося вивести пацієнта із зони ризику  та покращити якість його життя. Лікарі твердять, що уже за кілька місяців пацієнт зможе повернутися до звичного повноцінного життя.

 

Костянтин Руденко додав, що гіпертрофічна кардіоміопатія – це спадкове захворювання, яке може передаватися з покоління в покоління. Саме воно є головною причиною численних раптових летальних випадків в Україні. До прикладу, смерті школярів на уроках фізкультури, спортсменів на тренуваннях чи змаганнях, військовослужбовців на марш-кидках. Ці люди мали зазначену патологію, проте не знали про неї.

Андрій Іванович пояснив, що таке серйозне захворювання діагностувати досить складно. Один із параметрів визначення потреби операції – якісна УЗД-діагностика серця. Усі необхідні діагностичні процедури та дослідження 56-річному подолянину провели у Хмельницькому кардіологічному центрі та безпосередньо столичному Інституті Амосова. Оперувати ж вирішили у Хмельницькому. До цього випадку аналогічних операцій не бачив жоден регіональний медичний заклад України, окрім самого Інституту Амосова.

Головний позаштатний профільний фахівець МОЗ Костянтин Руденко підкреслив: вирішальну роль у цьому відіграв факт, що протягом попередніх років кардіологія та кардіохірургія на Хмельниччині є взірцем динамічного та конструктивного розвитку. У кардіологічному центрі на базі відділення кардіоваскулярної хірургії Хмельницької обласної лікарні працює молодий колектив хірургів, кардіологів, анестезіологів. Вони під керівництвом Андрія Івановича опанували нові перспективні методики і демонструють прекрасні результати. Костянтин Руденко зрівняв рівень операційної цього відділення з рівнем столичних і навіть хороших європейських клінік. В зазначених умовах було комфортно виконувати таку унікальну операцію і цим варто пишатися.

Статистика свідчить, що серед 100 людей, які мають цю хворобу, щорічно 10 помирають раптово. Одним з головних методів попередження розвитку гіпертрофічної кардіоміопатії профільний фахівець МОЗу вважає халатне ставлення до проблеми самих батьків. Адже досить часто саме вони несуть до школи, у садочок чи на гурток «липові» довідки про стан здоров’я дитини. Натомість, необхідно дійсно проходити електрокардіограму та робити ехокардіографію. Бо якраз диспансеризація та профілактичні огляди дозволяють принаймні запідозрити цю важку патологію серця.

 

 

Андрій Кланца додав, що ця операція стала прикладом співпраці, яка демонструє обмін безцінним досвідом та гарний результат.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я