23.02.2018 — 13:56

838 врятованих людей – результати роботи територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області за 2017 рік

22 лютого відбулось підбиття підсумків роботи територіальної підсистеми Єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області за 2017 рік. Дати оцінку роботі ланок підсистеми і служб взаємодії Хмельниччини долучилися керівники області.

У 2017 році пожежно-рятувальні підрозділи Хмельниччини здійснили понад 32 тисячі виїздів, за сигналом “Тривога” – понад 10 тисяч, в середньому це 29 виїздів на добу. 1229 разів рятувальники виїжджали на ліквідацію пожеж.  За рік у вогні загинуло 45 подолян. Попри людські і матеріальні втрати, завдані полум’ям, надзвичайникам вдалося врятувати 139 людей. А на водоймах області  силами ДСНС життя збережено 17-ом громадянам, 22 людини вдалося врятувати під час ДТП. А загалом на рахунку Служби порятунку Хмельниччини 838 врятованих людських життів. Окрім того, підрозділи ДСНС залучалися до ліквідації двох надзвичайних ситуацій, що сталися в краї за минулий рік.

На рахунку у подільських піротехніків виявлення й успішне знищення  824 вибухонебезпечних предмети. Більше того, піротехнічні підрозділи Хмельниччини брали активну участь у гуманітарному розмінуванні Балаклійського району Харківщини і Калинівського району Вінниччини. Тоді подільські сапери опрацювали 1437 вибухонебезпечних предметів. А ще рятувальники визволяли автівки і людей із засніжених узбіч. Так, під час негоди 4-12 січня надзвичайники вивільнили із заторів 204 автомобілі, в яких перебувало 636 осіб, 82 серед них — діти. Вистачало роботи для бійців ДСНС і влітку 2017 року, адже щонайменше тричі до Хмельниччини навідувалися руйнівні буревії, після яких залишалися сотні населених пунктів без електрики, затоплені подвір’я, розкриті дахи, зірвані балкони, поламані дерева – ліквідацією цих наслідків пліч-о-пліч зі службами взаємодії займалися і вогнеборці.

Поміж тим, Служба порятунку Хмельниччини встигла побудувати житло для 39 родин співробітників відомства. Окремою гордістю рятувальників є суттєве покращення матеріально-технічної бази і спортивні досягнення. А також завдяки плідній співпраці з місцевим самоврядуванням ОТГ Хмельниччини вдалося створити дві нових місцевих пожежних команди у Кам’янець-Подільському і Полонському районах. А також відбувся запуск першої в Україні мережі добровільних пожежних дружин для 38 сіл Дунаєвецького району.

Виступаючи перед присутніми, заступник голови адміністрації Олег Гуменний зазначив, що вже 3 роки територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту області переведена на функціонування у режим підвищеної готовності.

Так, підрозділами Головного управління ДСНС було ліквідовано більше тисячі ста пожеж. Завдяки професійним та злагодженим діям особового складу оперативно – рятувальної служби в минулому році було врятовано 838 людей.

В умовах обмеженого фінансування область знайшла можливість виділити на забезпечення заходів цивільного захисту населення у 2017 році з бюджетів всіх рівнів 11 млн. 700 тис. гривень, та забезпечила повне та якісне освоєння коштів, виділених за державними програмами. Здійснено заходи з удосконалення регіональної системи централізованого оповіщення.

Для утримання та ремонту захисних споруд цивільного захисту у 2017 році з бюджетів всіх рівнів освоєно 5 млн. 383 тис. грн.. На реконструкцію і вдосконалення системи оповіщення цивільного захисту області з обласного, місцевих бюджетів та коштів субвенції виділено 1 млн. 67 тис. грн..

Проведено поповнення матеріальних резервів, при цьому загальне накопичення матеріальних цінностей у матеріальних резервах всіх рівнів на суму більше 16 млн. грн.

Відмітив посадовець і високу професійність оновленої служби цивільного захисту. Слід відзначити дії оперативно – рятувальної служби, спеціалізованих служб із захисту сільськогосподарських тварин і рослин, енергетики, обласної спеціалізованої медичної служби підвищили показники служби утворені на базі Департаменту економічного розвитку та інфраструктури облдержадміністрації, управління житлово-комунального господарства та управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації.

“Сьогодні можна з впевненістю констатувати, що територіальна система цивільного захисту Хмельницької області планові і позапланові завдання 2017 року виконала у повному обсязі”, – підсумував заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Олег Гуменний.

В свою чергу, заступник начальника ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Дмитро Бондар запевнив, що збавляти оберти у Службі порятунку не збираються, на черзі – довготривалий і копіткий процес реорганізації структури. Головним завданням буде якісне забезпечення доступності рятувальних послуг населенню краю. Для цього і надалі будуть створюватися нові місцеві пожежні команди, оновлюватись матеріально-технічна база і гідно виконуватиметься гасло Служби – «Запобігти. Врятувати. Допомогти».

На завершення кращі співробітники ДСНС та спеціалізованих служб цивільного захисту отримали відомчі нагороди, грамоти та цінні подарунки.

За матеріалами  ГУ ДСНС України у Хмельницькій області