28.02.2018 — 10:42

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО інформує

Для забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням передбачена бюджетна програма КПКВ 2505150 „Заходи із психологічної реабілітації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням”.

Порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасників бойових дій та інвалідів війни з числа учасників антитерористичної операції, регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 №200 „Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням” (зі змінами).

Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить 18 днів. Для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку становить 35 днів.

У 2017 році змінено існуючу систему закупівлі санаторно-курортних послуг та відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування (путівки) для осіб з інвалідністю та постраждалих учасників антитерористичної операції через безготівкове перерахування  коштів  санаторно-курортним закладам за надані послуги на підставі трьохсторонньої угоди (особа – управління – санаторій) та визначено розпорядниками коштів, передбачених на зазначені цілі, нижчого рівня обласні та районні органи соціального захисту населення. Крім цього передбачено вільний вибір самим учасником антитерористичної операції санаторно-курортного закладу.

З орієнтовним переліком санаторно-курортних закладів можна ознайомитись за посиланням https://dsvv.gov.ua/vidpovidi/sanatorno-kurortne-likuvannya.

Тобто відтепер людина зможе самостійно обрати санаторій для оздоровлення, після цього звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації, де перевіряється заклад на відповідність встановленим вимогам. Після цього укладається тристороння угода (підрозділ соцзахисту – санаторій – учасник АТО), яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги.

При цьому гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Мінсоцполітики за погодженням з Мінфіном.

Забезпечення осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” санаторно-курортним лікуванням регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2011 № 446 „Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ  та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей”.

Порядок забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб рядового і начальницького складу, в тому числі учасників антитерористичної операції, органів МОУ, МВС, СБУ, ДСНСУ та інші регулюється:

–  постановою Кабінету Міністрів України від 27.04.2011 № 446 „Про затвердження Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками до санаторно-курортних закладів військовослужбовців, ветеранів війни, ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ  та деяких інших категорій осіб і членів їх сімей” (зі змінами);

– інструкцією про організацію медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування в Міністерстві внутрішніх справ України, затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 04.11.2003 № 1296 (зі змінами);

– інструкцією про організацію санаторно-курортного забезпечення у Службі безпеки  України,  затвердженою  наказом  Служби  безпеки  України від 26.12.2011 № 477 (зі змінами);

–  інструкцією про порядок санаторно-курортного забезпечення в МНС України, затвердженою наказом Міністерством України з надзвичайних ситуацій  та у справах захисту  населення  від  наслідків  Чорнобильської  катастрофи  від  17.07.2007 № 490 (зі змінами).

У разі коли особа має право на забезпечення путівкою за кількома законами, їй надається право вибору в забезпеченні путівкою за одним із них.

Для отримання путівки звертатися:

до управління праці та соціального захисту населення за:

зареєстрованим місцем проживання;

фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території).

Для взяття на облік особа чи її законний представник подає:

заяву;

медичну довідку лікувальної установи заформою № 070/о (надається всіма закладами охорони здоров’я на підставі рішення санаторно-курортної відбіркової комісії або лікарсько-консультаційної комісії (ЛКК) для одержання путівки на санаторно-курортне лікування або оздоровлення до санаторію-профілакторію);

копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни;

документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

Таким документом може бути один із нижчезазначених (оригінал або його копія):

наказ Антитерористичного центру при Службі безпеки України або інший документ, який підтверджує залучення керівництвом антитерористичної операції особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення;

довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції, згідно з додатком 1 або 2 до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 413;

рішення відомчої (міжвідомчої) комісії про встановлення особі статусу учасника бойових дій, як такій, що захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення;

довідка про обставини травми (для осіб, які отримали поранення внаслідок бойових дій в районі проведення антитерористичної операції);

витяг із протоколу засідання центральної військово-лікарської комісії про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв у колишнього військовослужбовця (для осіб, яким встановлено інвалідність).

Під час подання копій посвідчень, передбачених абзацом першим пункту 5 Порядку, особи надають їх оригінали для огляду.

Загалом інформаційно-консультативні послуги щодо соціальних гарантій та пільг учасників АТО можливо отримати за контактами:

Центральний міжрегіональний сектор Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції (представники у Хмельницькій області) м.Хмельницький, вул.Соборна, 75, каб №5 (3-й поверх),

тел: 0382-650677, 0679772089, 0675400308.