28.02.2018 — 13:46

Литовці поділилися з хмельницькими лікарями досвідом у сфері впровадження електронної системи охорони здоров’я

27 лютого Хмельниччину відвідала делегація з Литви. Представники литовської ІТ-сфери привезли свої розробки до України. На батьківщині вони займалися впровадженням електронної системи охорони здоров’я, а нині пропонують свою допомогу представникам влади в регіонах.

У Хмельницькому координатори проекту Рудзкіс Паулюс, Аріалгаускас Даріус, Міка Шімкумате та координатор в Україні Оксана Сивак поспілкувалися з керівниками області. Зокрема, на зустрічі були присутні заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, голова обласної ради Михайло Загородний та директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич.

Представники влади перш за все висловили щиру подяку литовським гостям за допомогу у лікуванні та реабілітації поранених бійців АТО. Тепер же сподіваються на підтримку у впровадженні електронної системи охорони здоров’я у нашій державі. Зокрема, директор Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Яків Цуглевич підкреслив, що литовські гості мають великий досвід у цьому напрямку, бо тамтешню систему охорони здоров’я вважають однією з кращих в Європейському Союзі.

 

Яків Миколайович коротко розповів про зміни, які найближчим часом чекають на медичну галузь в Україні. Зокрема, про те, що з 1 квітня цього року у нашій державі має запрацювати електронний реєстр пацієнтів. Таким чином, впевнений посадовець, паперова робота відійде на другий план і працювати медичному персоналу стане простіше.

У свою чергу литовські координатори електронного сервісу охорони здоров’я розповіли про досвід Литви у створенні «електронної системи здоров’я», проаналізували ситуацію, плани та потреби нашого краю у цьому напрямку. Крім того, гості запропонували безкоштовно апробувати литовську систему в умовах нашої держави. Також запросили представників Хмельниччини відвідати Литву з 5-денним робочим візитом та переконатися в ефективності роботи електронної системи охорони здоров’я у цій країні.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я