01.03.2018 — 10:39

Середня заробітна плата по області за минулий рік зросла на 50,4%, – С.Лукомська

28 лютого в облдержадміністрації відбулося чергове засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Головував на засіданні перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Окрім членів комісії в залі були присутні представники правоохоронних органів, Полонської, Кам’янець-Подільської, Летичівської райдержадміністрацій, міст Хмельницькго, Кам’янця-Подільського, Староушицької ОТГ.

Розпочинаючи засідання, Володимир Ілліч зауважив, що за минулий рік проведено значну роботу, спрямовану на забезпечення дотримання в області законодавства про оплату праці, легалізацію трудових відносин, зменшення “тіньової” зайнятості, завдяки чому в області спостерігалося зростання середньої заробітної плати. Однак посадовець констатував і зростання в області заборгованості із заробітної плати на окремих підприємствах. І якщо деякі підприємства-боржники відомі вже тривалий час, то за минулий рік цей список поповнився новими суб’єктами господарювання. “Минулого року область з найменшою сумою боргу була на першому місці в державі. А вже цього рок заборгованість зросла до 5,7 млн грн. Маємо спільно розібратися в причинах такого явища і спільно розробити заходи, щоб цю негативну тенденцію зупинити, аби забезпечити виплату заробітної плати усім працівникам”, – наголосив Володимир Кальніченко.

Директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська, в свою чергу, також підкреслила, що питання підвищення рівня оплати праці, легалізації трудових відносин в області знаходиться на постійному контролі. Минулого року ці питання 4 рази розглядалися на засіданнях розширеної колегії облдержадміністрації.

Як результат виконання затверджених заходів середня заробітна плата по області за минулий рік зросла на 2532 грн. або на 50,4%, з 5027 грн. у січні до 7559 грн. у грудні місяці.  За рівнем заробітної плати область у грудні посіла 13 місце по Україні.

Серед районів і міст найвищий рівень заробітної плати в грудні минулого року був у місті Нетішин (16879 грн), Летичівському районі (10337 грн.), Віньковецькому (9939 грн.), Новоушицькому (9610 грн.) та Деражнянському (9386 гривень).

Найнижчі її розміри у грудні минулого року спостерігались у Теофіпольському (5191 грн. або 68,7% до обласного показника), Волочиському (5216 грн. – 69,0%) та Шепетівському (5621 грн. – 74,4%) районах. Серед міст обласного значення найнижча заробітна плата була в місті Славута (6907 грн.).

Світлана Іванівна також  відмітила, що в області залишається значною диференціація заробітної плати за видами економічної діяльності. Так, найбільш суттєве підвищення рівня оплати праці у грудні у порівнянні до січня 2017 року спостерігалось у працівників:
– державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування – на 6255 грн. (у 2,1 рази), 11713 грн.;
– фінансової та страхової діяльності – на 5611 грн. (72,7%), 13328 грн.;
– професійної, наукової та технічної діяльності – на 3325 грн. (74,0%), 7819 грн.;
– сільського господарства, лісового господарства та рибного господарства – на 3214 грн. (57,8%), 8777 гривень.

Водночас, залишається низьким розмір заробітної плати працівників:
– тимчасового розміщування й організації харчування (3578 грн.);
– діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (4618 грн.);
– охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (5552,0 грн.);
– мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (5553,3 грн.)

Такий рівень з/п склав від 27 до 53 відсотків від середнього в економіці області.

За результатами діяльності місцевих та обласної тимчасових комісій, заслуховування керівників підприємств-боржників вдалось повністю ліквідувати борги на 12 підприємствах області у сумі 1млн. 436 тис. грн.

Зокрема, повністю ліквідовано борги:
– Житлово-експлуатаційна контора № 6 (м. Хмельницький) у сумі 304 тис. грн.;
-Публічне акціонерне товариство “Хмельницьке виробниче сільськогосподарське рибоводне підприємство” (Летичівський район) – 203 тис. грн.;
– В загальному по 3-х філіях Облавтодору – 437 тис. грн.:
– Філія ДП “Хмельницький облавтодор” (Летичівський район) – 195 тис. грн.;
– Кам’янець-Подільська філія ДЕД ДП “Хмельницький облавтодор” (м. Кам’янець-Подільський) – 147 тис. грн.;
– Хмельницька філія ДЕД ДП “Хмельницький облавтодор” (м. Хмельницький) – 95,2 тис. грн.;
– Приватне підприємство “Серго-Транс” (м. Кам’янець-Подільський) – 142 тис. грн.;
– Старосинявська районна рада (Старосинявський район) – 128 тис. грн.;
– ТОВ “Приладобудівний завод” (м. Кам’янець-Подільський) – 98 тис. грн.;
– Полонське підприємство водопровідно – каналізаційного господарства (Полонський район) – 72 тис. грн.;
-Дочірне підприємство “Деражнянський плодоконсервний завод Хмельницької облспоживспілки” (Деражнянський район) – 38 тис. грн.;
– Державне підприємство “Ганнопільський спиртовий завод” (Славутський район) – 7 тис. грн.;
– “Славутське монтажне управління ПАТ “Теплоенергомонтаж” (м. Нетішин) – 6 тис. гривень.

Станом на 01 січня 2018 року заборгованість із заробітної плати складає 5,7 млн. грн. За сумою боргу область посіла 5 місце серед регіонів України.

Станом на 1 січня 2018 року відсутня заборгованість із заробітної плати у 16 районах та 3 містах обласного значення (Білогірському, Віньковецькому, Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Старокостянтинівському, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому та Шепетівському районах, містах Шепетівка, Нетішин та Старокостянтинів).

Станом на 1 січня 2018 року, у порівнянні до 1 січня 2017року, загальна сума боргу зросла на 3,8 млн. грн. Більша частина боргу по області припадає на Полонський район, яка становить 3782 тис. грн. або 66 % усього боргу по області.

Графік погашення заборгованості із заробітної плати станом на 01 січня 2018 року в Полонському районі не виконано підприємствами: «Полонський гірничий комбінат» (банкрут, Полонський район) у сумі 3033 тис. грн., Полонська житлово-експлуатаційна контора (економічно активне, Полонський район) – 464 тис. грн., товариства з обмеженою відповідальністю «Полонська гірнича компанія» (економічно активне, Полонський район) – 285 тис. грн.

Якщо працівникам Полонського гірничиго комбінату у 2017 році виплачено 900 тис. грн. заборгованої заробітної плати, то працівникам Полонського ЖЕКу і гірничої компанії кошти не виплачувалися, а підприємства рахуються як економічно активні.

Складна ситуація залишається на окремих підприємствах міста Хмельницького, де загальна сума боргу становить 826 тис. гривень або 14 % боргу по області, з них 750 тис. грн. – це заборгованість на підприємствах банкрутах.

Особливу увагу звернула Світлана Лукомська на підприємства комунальної форми власності, де існувала заборгованість із заробітної плати в сумі 512 тис. грн., у тому числі вже називані Полонську житлово-експлуатаційну контору (Полонський район) – 464 тис. грн. та Кам’янець-Подільську міську стоматологічну поліклініку (м. Кам’янець-Подільський) – 48 тис. гривень. Це заборгованість місцевого бюджету за надані послуги пільговим категоріям населення (місцева програма). Але вже станом на 26 лютого борг працівникам поліклініки зріс до 312 тис. гривень. Для інформації, дефіцит в коштах у цьому році по місту Кам’янець – Подільський на заробітну плату складає 33,0 млн. гривень.

Світлана Іванівна зауважила, що Кам’янець – Подільський має достатній потенціал, як промисловий, так і туристичний, проте підхід до роботи по легалізації трудових відносин, підвищенню рівня заробітної плати та створенню нових робочих місць потребує кардинальних змін.

Посадовець звернулась з проханням до управління Держпраці, ДФС, Пенсійного фонду активізувати роботу щодо виявлення нелегально працюючих осіб, відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Окремо директор Департаменту соцзахисту населення поінформувала щодо результатів роботи  з питань легалізації трудових відносин. Так за її словами, у 2017 році виведено з «тіні» 17679 осіб.

“В рамках того, що діє мораторій на здійснення перевірок інспекторами органів місцевого самоврядування, робочі групи мають проводити активну інформаційно-розяснювальну роботи і не тільки в ЗМІ, але й за місцем здійснення діяльності суб’єкта господарювання. Метою таких заходів має бути не накладення штрафів та притягнення до відповідальності роботодавців, а нагадати, що трудові відносини мають бути офіційними,” – підкреслила Світлана Лукомська.

Далі члени комісії заслухали інформацію щодо можливості погашення заборгованості із заробітної плати окремими підприємствами-боржниками, зокрема, ПАТ «Хмельницьке авіапідприємство «Поділля Авіа», ТОВ «Євро лізинг», ПФ «Проспектбуд» та Кам’янець-Подільської міської стоматологічної поліклініки, Полонської житлово-експлуатаційної контори, Полонському гірничому комбінату, ТОВ «Полонська гірнича компанія» (Полонський район) та ВК «Летичівський райагробуд» (Летичівський район), КП «Добробут» (Кам’янець-Подільський район).

Так, за словами доповідачів, питання щодо перших чотирьох підприємств наразі залишається відкритим, оскільки порушено декілька кримінальних проваджень, зокрема щодо незаконного відчуження земельної ділянки, викрадення майна тощо. Володимир Кальніченко доручив звернутися із запитом до керівництва прокуратури, ГУНП, Фонду держмайна про надання інформації про те, на якій стадії перебувають ці провадження.

Доповідаючи про стан із заборгованістю по заробітній платі в Полонському районі, голова райдержадміністрації Віктор Солодкий повідомив, що питання щодо Полонського ЖЕКу вирішено завдяки продажу майна підприємства. Уже найближчим часом після надходження коштів від його реалізації заборгованість буде ліквідовано. Щодо ситуації з двома іншими підприємствами, Віктор Володимирович зауважив, що вони взаємопов’язані, тому наразі особливу увагу в райдержадміністрації приділяють відновленню роботи Полонського гірничого комбінату. Для ТОВ «Полонська гірнича компанія» розроблено графік погашення на період до кінця 2018 року.

Неприпустимою назвав Володимир Кальніченко ситуацію, що склалась із виплатою заробітної плати в Кам’янець-Подільській міській стоматполіклініці. Він акцентував увагу представників міської влади на тому, що це є комунальне підприємство, тому мерія має достатню кількість важелів впливу, щоб виправити ситуацію, але з якихось причин вони не використовуються.

Що стосується  КП “Добробут” (Кам’янець-Подільський район), то як запевнили голова райдержадміністрації Василь Сукач та голова Староушицької ОТГ, ситуацію вже урегульовано. Новоутворена громада, на баланс якої перейде майно комунального підприємства, рішенням сесії виділяє кошти на погашення заборгованості із заробітної плати.