28.02.2018 — 17:31

Олег Гуменний: Впровадження системи енергоменеджменту на Хмельниччині – вимога сучасності

Сьогодні в облдержадміністрації відбувся семінар на тему «Впровадження енергетичного моніторингу в бюджетних установах області» для представників органів місцевого самоврядування та підприємств бюджетної сфери.

Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний у вступному слові, обласне керівництво вбачає одним із першочергових завдань запровадження в області системи енергетичного менеджменту. Цей крок є вимогою часу, адже саме передовий досвід в галузі енергоменеджменту дозволяє оптимізувати витрати підприємств та установ на енергоносії, звести до мінімуму втрати та максимально ефективно використовувати кошти.

Наразі це питання є особливо актуальним для місцевих бюджетів в умовах проведення реформи децентралізації, адже окрім значних фінансових преференцій для місцевих бюджетів у вигляді коштів податків і зборів, на них лягає таке серйозне навантаження як утримання об’єктів соціальної сфери.

Саме тому оптимізація витрат на утримання бюджетних установ є вкрай важливою, адже є однією із запорук стабільного розвитку громад та їх спроможності та дозволить їм у майбутньому в повній мірі забезпечити своїх мешканців якісними послугами. Серед значних переваг впровадження системи енергоменеджменту – заощадження бюджетних коштів, підвищення ефективності використання енергоресурсів і підтримка місцевої економіки.

Впровадження заходів з енергоменеджменту в області не є чимось абсолютно новим. Такі міста, як Хмельницький, Кам’янець-Подільський уже тривалий час проводять роботу у цьому напрямку. На сьогоднішньому заході практичним досвідом впровадження енергоменеджменту в муніципалітеті з присутніми в залі поділився Юрій Лягутко, старший інспектор з енергозбереження виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради.

Розпочав Юрій Анатолійович із пояснень, які ж основні завдання  енергоменеджменту. За його словами, завданням енергоменеджменту не є впровадження тотальної економії енергоресурсів, як думає дехто. Енергетичний менеджмент – це моніторинг, контроль та оптимізація постачання й використання енергії. Заходи з енергоменеджменту спрямовуються на оптимізацію таких витрат у фізичних величинах, тобто забезпечення такого рівня витрат енергоносіїв, який в повній мірі дасть можливість комфортно працювати установі чи організації, не допускаючи  неефективного їх витрачання.

Учасники семінару мали можливість ознайомитися з переліком нормативних документів, які мають бути прийняті для початку роботи системи енергоменеджменту, основними етапами її впровадження, особливостями подання заявок на залучення ґрантових коштів на впровадження таких заходів, організаційною структурою системи.

Юрій Анатолійович на практичних прикладах пояснив роботу системи енергоменеджменту Кам’янця-Подільського, розповів про досвід вирішення проблемних питань, які виникали під час її впровадження.

Окрім того, учасники семінару ознайомилися із програмним забезпеченням, яке використовується для моніторингу витрат енергоносіїв. Зокрема, Юрій Лягутко розповів присутнім про програму з енергомоніторингу «ЕнергоПлан-II», окреслив можливості її використання, особливості роботи, технічні вимоги.

Також присутні мали можливість поставити доповідачу запитання, поділитися власним досвідом у сфері впровадження енергоменеджменту.

Такі семінари облдержадміністрацією організовуються вже далеко не вперше, і вони зарекомендували себе як корисні і цікаві заходи. Таку практику планується продовжувати надалі, адже ці зустрічі дозволяють отримати не просто теоретичні знання з певних питань, а й знайти для себе оптимальні рішення в тій чи іншій сфері, опираючись на практичний досвід фахівців.