01.03.2018 — 16:49

Уточнення обласного бюджету на 2018 рік обговорено на колегії

Питання уточнення обласного бюджету на 2018 рік обговорено сьогодні, 1 березня, у ході колегії облдержадміністрації.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Пенюшкевич проінформував присутніх, що ресурс, який запропонований до розподілу проектом рішення про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік, становить 560,5 млн.грн.

Зокрема, він складається з вільних залишків коштів:

– які утворився станом на 01.01.2018 року, у зв’язку із економією коштів обласними бюджетними установами, а також перевиконанням дохідної частини обласного бюджету в сумі 95,8 млн.грн.;

– освітньої субвенції в сумі 57,9 млн.грн., з яких 37,9 млн.грн. мають цільове призначення (шкільні автобуси, навчальне обладнання);

– медичної субвенції в сумі 39,6 млн. гривень;

– субвенції на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості – 170,6 млн. гривень;

-від перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів –  50,4 млн. гривень;

-субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій – 13,6 млн. гривень;

– екологічного податку (спеціальний фонд) – 19,6 млн. гривень;

– від повернення пільгових кредитів на будівництво та придбання житла у минулих роках (спеціальний фонд) – 100,3 тис. гривень.

– від повернення кредитів на підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у минулих роках (спеціальний фонд) – 657,1 тис. гривень;

– збільшення доходів спеціального фонду обласного бюджету за рахунок надходжень 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів – 100,0 млн.грн.;

– надходження субвенції з державного бюджету на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами у 2018 році суму 12,2 млн.грн. (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.02.2018 року №88);

– надходження субвенції з бюджету Волочиської міської ОТГ для обласного бюджету – 70,0 тис. гривень.

Крім цього, даним проектом рішення розподіляється «сконцентрований у базовому бюджеті» ресурс в сумі 165 млн. гривень.

Основним пріоритетом визначено галузь «охорона здоров’я», на фінансування якої профільному Департаменту спрямовується 194 млн.гривень.

Дані кошти планується використати на придбання дороговартісних життєво необхідних медикаментів для лікування хворих на серцево-судинні та онкологічні захворювання, хронічну ниркову недостатність, хворих із трансплантованими органами тощо.

Також, як вже зазначалось, повідомив Сергій Адамович, будуть розпочаті роботи по реконструкції приміщення обласного кардіодиспансеру для створення обласного центру кардіології і кардіохірургії та придбання стаціонарного ангіографу. (на засадах співфінансування: 50% за рахунок цільової субвенції з державного бюджету та 50% – коштів обласного бюджету).

З метою забезпечення  функціонування повнопрофільної обласної дитячої лікарні та підвищення рівня надання високоспеціалізованої медичної допомоги дитячому населенню відповідно до сучасних стандартів ще одним пріоритетом є початок будівництва лікувально-діагностичного корпусу обласної дитячої лікарні, завершення капітальних ремонтів відділень гематологічного, анестезіології та інтенсивної терапії, придбання медичного обладнання, тощо.

Будуть продовжені заходи щодо поліпшення матеріально-технічної бази обласних лікувальних закладів, проведення в них капітальних та поточних ремонтів.

На освітню галузь спрямовується 38,5 млн.грн., з яких 13,6 – залишки освітньої субвенції та 24,9 –кошти обласного бюджету).

Крім цього, залишки освітньої субвенції в сумі 43,7 млн.грн. спрямовуються місцевим бюджетам області відповідно до цільового призначення.

За рахунок цього ресурсу планується придбати навчальне обладнання освітнім закладам, в тому числі кабінети фізики, хімії, біології, географії, математики, мультимедійні засоби.

Також, у зв’язку із підвищенням на 10% посадових окладів педагогічним працівникам з 1 січня 2018 року, на цю мету передбачається майже 1,6 млн. гривень.

Крім цього, за рахунок коштів обласного бюджету передбачається провести роботи капітального характеру: будівництво, ремонти, реконструкції, виготовлення та коригування ПКД.

Також, будуть виділені кошти на підтримку мережі закладів профтехосвіти, зокрема на заходи енергозбереження (заміна вікон, придбання та встановлення котлів тощо) та інші видатки розвитку (9,0 млн.грн.)

Не залишаться поза увагою і такі галузі, як:

-«соціальний захист», на який виділяється 7,6 млн.грн. на роботи капітального характеру мережі інтернатних закладів області;

-«культура» – 20,8 млн.грн., з яких 13 буде використовуватись на будівництво 2-го пускового комплексу музичного училища з музичною школою по вул.Прибузька, 8 в м. Хмельницькому;

-«молодь і спорт» – 395,2 тис.грн;

-Служба у справах дітей – 299,9 тис.грн.

Обласній раді передбачається збільшити кошторисні призначення на 3,4 млн.грн., з яких майже 3,2 млн. будуть використані на модернізацію системи опалення адмінбудинку та виготовлення ПКД на реконструкцію протирадіаційного сховища, а також на проведення капітального ремонту цокольної частини адмінбудинку та сходів центрального входу; електромереж І та ІІІ поверхів; заміни вікон сесійної зали та підвальних приміщень; заміни вхідних дверей центрального входу в адмінбудинок.

Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації збільшуються видатки на суму 10,8 млн.грн., з яких:

5,2 млн.грн. – на Програму розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки  (часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор);

5,4 млн.грн. – на проведення робіт із збирання та утилізації хімічних засобів захисту рослин (за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища)

За рахунок фонду охорони навколишнього середовища також планується профінансувати:

– реконструкцію очисних споруд Хмельницької обласної психіатричної лікарні – 11,8 млн. гривень.

– реконструкцію очисних споруд обласного протитуберкульозного диспансеру – 875,5 тис. гривень.

«Окремо хочу відмітити, що в цьому році продовжуються заходи в рамках проведення експерименту з розвитку автомобільних доріг загального користування. На цю мету ми передбачаємо 150,4 млн. грн. – відмітив Сергій Адамович. – Також, ми тимчасово сконцентрували залишок коштів субвенції з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, в сумі 170,6 млн.грн. у складі видатків управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації.»

Їх розподіл буде здійснено після затвердження Мінрегіоном переліку проектів та заходів, що фінансуються за рахунок субвенції, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 року №983.

Директор Департаменту фінансів зауважив, що буде продовжено практику підтримки місцевих бюджетів у вигляді надання їм субвенцій.

Так, у складі видатків обласного бюджету передбачено 55,7 млн.грн. на «інші субвенції», з яких:

19,7 млн.грн. «піде» на будівництво (реконструкцію) мереж водопостачання;

17,1 млн.грн. – на придбання медикаментів та медичного обладнання;

10,2 – на заходи з енергозбереження (заміна вікон, встановлення котлів, утеплення фасадів тощо).

Також, за рахунок залишку коштів освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 43,7 млн.грн., який розподіляється між місцевими бюджетами, планується:

придбати шкільні автобуси – 13,8 млн.грн;

придбати комп’ютерну та оргтехніку для початкової школи – 10,9 млн.грн.;

оснастити школи з поглибленим навчанням природничих та математичних предметів, а також опорних шкіл кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики та мультимедійними засобами навчання – 14,3 млн.грн.

Підсумовуючи розгляд питання, голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук підкреслив, що в області є багато проблем, які потребують додаткового фінансового ресурсу.

«Так, на будівництво нового корпусу обласної дитячої лікарні передбачається 30 млн грн. і 10 млн грн. з державного фонду регіонального розвитку, що дозволить розпочати будівництво, адже на весь об’єкт необхідно 250 млн.грн», – зазначив Олександр Олександрович.

Також очільник області відмітив, що  найвища смертність в області – від серцево-судинних захворювань, тому направляється 20 млн.грн на реконструкцію будівлі кардіодиспансеру та створення на його базі сучасного кардіоцентру, також виділяємо 11 млн грн. на співфінансування придбання ангіографа для цього центру.

Необхідно ще й врахувати пропозиції щодо закупівлі діагностичного та лікувального обладнання для обласних закладів охорони здоров’я що дозволить медикам робити більш точну діагностику.

Присутніми погоджено зміни до обласного бюджету на 2018 рік.

За результатами засідання колегії прийнято відповідне рішення.