01.03.2018 — 17:28

Мінрегіон відзвітував за виконання Плану дій Уряду за 2017 рік

2017 рік став ключовим у прийнятті важливих законодавчих ініціатив як Уряду, так і народних депутатів у сфері енергоефективності. Ми вже приступили до їх імплементації і днями Уряд схвалив постанови щодо Фонду енергоефективності: створення статуту, формування Наглядової ради, дирекції, визначення основних напрямків його діяльності, а також методики розрахунку економії енергії, отриманої після впровадження заходів з енергоефективності. Про це під час презентації звіту щодо виконання коаліційної угоди і Плану дій Уряду за 2017 рік на Комітеті ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, серед пріоритетних законів, що були прийняті в 2017 році — формування ефективного споживача і власника в житловому секторі (прийняті закони «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», «Про ЖКП»), можливості обліку енергії (ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії і водопостачання»), запуску ринку енергоаудиторів, саморегулівних організацій, реєстрів, сертифікатів (ЗУ «Про енергетичну ефективність будівель»), Фонду енергоефективності (ЗУ «Про Фонд енергоефективності»), схвалення Концепції реформування теплопостачання.

«Серед непростих рішень, які були прийняті в минулому році – фінансова стабілізація комунальних підприємств щодо врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії. Цей закон 1730 потребує врегулювання в частині нарахування боргів комунальних підприємств, що склались на перше січня 2018 року, аби погашені платежі не фіксувались НАК «Нафтогаз України», як сплата за минулий період», — зазначив Геннадій Зубко.

Окремо Віце-прем’єр зупинився і на питанні монетизації субсидій для підприємств ТКЕ. «Нам важливо, щоб монетизація для підприємств ТКЕ пройшла в першому етапі аби ті підприємства, які не мають боргів перед НАК Нафтогаз, могли вийти на ринок і купувати газ за конкурентними цінами, маючи живі кошти від держави, комерційного і житлового сектору», — розповів він.

Також важливим управлінським рішенням за минулий рік стала передача органам місцевого самоврядування питань тарифоутворення. «За НКРЕКП залишилось 47 ліцензіатів по теплу і 56 – по воді. Зі свого боку, органи місцевого самоврядування дуже активно включились в цей процес. Встановлені тарифи в регіонах сьогодні повністю відповідають економічно обґрунтованим, які дозволяють органам ОМС практично виконувати свої функції», — сказав Зубко.

Геннадій Зубко звернувся до Комітету щодо підготовлених змін до ЗУ «Про теплопостачання» стосовно захисту  інвестиційної складової комунальних підприємств, отриманої  від міжнародних фінансових організацій на реалізацію проектів в Україні. «Зволікання з прийняттям цих змін заважає наразі проводити модернізацію комунальних підприємств по програмам Світового банку і ЄБРР а, в майбутньому – по програмам Європейського інвестиційного банку», — підкреслив він.

Віце-прем’єр-міністр подякував першому заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитру Андрієвському і народним депутатами за плідну співпрацю і ряд прийнятих ключових законів у 2017 році.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України