03.03.2018 — 17:07

В облдержадміністрації відбулося чергове засідання комісії ТЕБ і НС облдержадміністрації

Стан готовності до пропуску льодоходу, весняної повені та стан утримання і експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання розглянуто 3 березня на засіданні комісії ТЕБ і НС під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка.

Розпочинаючи засідання, Володимир Ілліч звернув увагу присутніх, що незважаючи на те, що рівень води в річках області знаходиться в межах їх природних русел, а товщина льоду становить від 3 до 12 см, завдання з підготовки до пропуску можливого льодоходу, повеней та паводків залишається на порядку денному.

Детальніше про підготовку та готовність до безаварійного пропуску льодоходу та весняного паводку проінформував перший заступник начальника Головного управління ДСНС в області Дмитро Бондар.

Так, посадовець повідомив, що  для попередження і ліквідації негативних наслідків повені та паводків ГУ ДСНС України в області підготовлено 117 автоцистерн, 6 пожежно-насосних станцій, 5 автомобілів рукавних, 5 автокранів, 1 бульдозер, 1 БАТ та забезпечено готовність техніки і обладнання групи водолазних робіт.

У підпорядкованих підрозділах області підготовлено до застосування інженерну та спеціальну техніку, мобільне насосне обладнання, автономні джерела електроживлення, створено резерв паливно-мастильних матеріалів.

Для підвищення ефективності проведення аварійно-рятувальних робіт на воді на озброєнні підрозділів області налічується 43 човна, 68 мотопомп, 120 рятувальних жилетів, 81 рятувальний круг. Створено оперативний резерв необхідних засобів та майна.

З метою ліквідації надзвичайних ситуацій в області створено та функціонують Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівський зведені загони, а також Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення.

Проведено перевірку готовності місцевих органів влади щодо підготовки та готовності до пропуску льодоходу та весняної повені, в результаті якої надано відповідні доручення, адже в зону можливого підтоплення потрапляють 2798 будівель в 87 населених пунктах в 10 районах області.

Під час оглядів здійснено комісійні обстеження 109 гідротехнічних споруд, за результатами яких встановлено, що 12 ГТС потребують капітального ремонту, на 16 ГТС шандори перебували у непрацездатному стані (засипані) та унеможливлюють регулювання рівня води у період проходження паводку, залишається невирішеним питання щодо прийняття на баланс 13 ГТС.

Визначено 11 мостів, що підлягають захисту від льодоходу та повені за допомогою вибухових робіт.

Для забезпечення захисту мостів та гідротехнічних споруд від льодоходу та весняної повені 2018 року між Аварійно-рятувальним загоном спеціального призначення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області та ДП «Хмельницький облавтодор» укладено договір на проведення вибухових робіт (у разі потреби).

Дмитро Володимирович повідомив, що з метою підвищення рівня готовності з органами управління і формуваннями територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту 23 лютого 2018 року в м. Хмельницькому проведено спільні тренувальні навчання щодо дій в умовах пропуску льодоходу, паводку та повені.

Щодо стану утримання та експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання перший заступник начальника Головного управління ДСНС в області Дмитро Бондар проінформував, що на території області на обліку перебуває 3396 пожежних гідрантів, з них вуличних 2011 та 1385 об’єктових. З 3396 пожежних гідрантів несправні 20, що становить 0,59% від загальної кількості.

З 2011 пожежних гідрантів (далі ПГ), розміщених на водомережах міст та населених пунктів несправні 9, з 1385 об’єктових пожежних гідрантів 11 залишаються несправними, з 857 пожежних водоймищ в області технічно несправне 31, 841 пожежне водоймище обладнано покажчиками. Також в області наявні 948 водонапірних веж, з яких несправні 6.

Значною проблемою є забезпечення під’їздів з твердим покриттям до природних водоймищ для забору води пожежними автомобілями.

Крім цього, одним з проблемних питань в області є будівництво пірсів для забору води пожежними автомобілями. З наявних 92 пірсів 3 перебуває у несправному стані (Красилівський, Старосинявський та Чемеровецький райони). Загалом впродовж 2017 року побудовано лише 3 пожежних пірси –  2 в Ізяславському  та 1 в Славутському районах. Поряд з тим  в Волочиському, Дунаєвецькому, Білогірському, Теофіпольському, Ярмолинецькому, Новоушицькому районах взагалі не побудовано жодного пожежного пірса.

За результатами розгляду питання Володимир Кальніченко наголосив на необхідності оперативного усунення недоліків, які були виявлені у ході перевірки, та обов’язковому виконанні Плану дій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків на території області у 2018 році.

Другим питання порядку денного розглянуто ситуацію з водопостачанням у м.Полонне. У зв’язку із зношеністю існуючої мережі водопостачання спостерігається збільшення кількості аварійних ситуацій, в тому числі великої кількості проривів у мережі, що погіршують санітарно-хімічні, органолептичні та мікробіологічні показники води.

Володимир Ілліч доручив невідкладно провести експертизу технічного стану споруд та мережі водопостачання, після чого дане питання повторно буде винесено на розгляд комісії ТЕБ і НС.

Також у ході засідання обговорено питання стану технологічної і пожежної безпеки на базах і арсеналах зберігання боєприпасів.

Загалом на території області розташовано ряд об’єктів арсенального типу, на яких зберігаються десятки тисяч умовних вагонів боєприпасів. У зонах можливого ураження навколо зазначених об’єктів знаходиться більше 20 сільських населених пунктів та 2 міста обласного значення.

Володимир Кальніченко звернув увагу командирів військових частин та керівників органів влади, на території яких вони розташовані, на важливість тісної взаємодії під час організації заходів, направлених на попередження виникнення надзвичайних ситуацій, і особистого контролю даного питання.

Доповідаючи, представники військових частин повідомили, що стан техногенної та пожежної безпеки на вищезазначених об’єктах задовільний.

Підсумовуючи, Володимир Ілліч зазначив, що необхідно створити безпечні умови зберігання боєприпасів та, загалом, функціонування даних військових підрозділів.

«Ми повинні забезпечити разом з військовими безпечні умови проживання людей на даних територіях», – наголосив посадовець.