03.03.2018 — 17:20

Обрано керівний орган хмельницького регіонального відділення Архітектурної Палати України

2 березня 2018 року в приміщенні обласної архітектури відбулось зібрання сертифікованих архітекторів Хмельницької області. Метою даного зібрання було створення Хмельницького регіонального відділення Архітектурної Палати України (АПУ) обрання голови та ради. На теренах області працюють 53 сертифікованих архітектори, 22 з яких є членами Спілки Архітекторів України. В результаті таємного голосування більшістю голосів обрано керівний орган  Хмельницького регіонального відділення Архітектурної Палати України (АПУ).

Ще на з’їзді Національної Спілки архітекторів України у жовтні 2013 було ініційовано створення Всеукраїнської Архітектурної Палати України (АПУ). У 2014 році було затверджене типове положення про регіональні відділення АПУ, що стало поштовхом до проведення в областях України установчих конференцій щодо створення регіональних палат, які будуть об’єднувати практикуючих архітекторів – фізичних осіб – сертифікованих спеціалістів у сфері архітектурної діяльності.

Імпульсом для створення АПУ став вступ України до Світової організації торгівлі і прийняття закону «Про архітектурну діяльність», який гармонізує національне законодавство з європейським правовим полем. Зокрема, серед підписаних нашою країною документів є протокол, який зобов’язує Україну привести своє національне законодавство у відповідність з правилами ВТО. Ці правила впорядковують архітектурну діяльність, в першу чергу, шляхом саморегулювання на рівні фізичних осіб.

Саме Архітектурна палата, а не Мінрегіонбуд, повинна проводити атестацію архітекторів на право самостійної творчої діяльності та вести реєстр сертифікованих архітекторів України. Реєстр практикуючих архітекторів України – основа існування палати, відкритий інформаційний ресурс, в якому кожен зацікавлений зможе отримати офіційну інформацію щодо професіонала-проектувальника, з яким збирається співпрацювати.

При цьому Спілка архітекторів України, що є добре відомою громадською організацією з багаторічною історією, яка традиційно об’єднує архітекторів нашої країни, ініціювала процес організації АПУ саме як невід’ємної структурної частини Спілки. Основної причиною прийняття такого рішення стало бажання, щоб архітектурна спільнота не була розділеною, а навпаки, консолідувавши свої зусилля, максимально ефективно відстоювала свої права.

Палата є підзвітною НСАУ, проте чітко розмежовує повноваження зі Спілкою архітекторів – громадською організацією,  діяльність якої зосереджується на творчих аспектах професії, організації виставок, фестивалів, творчих конференцій. Спілка архітекторів об’єднує широке коло фахівців, які отримали професійну освіту і працюють у цій галузі, незалежно від того, займаються вони практичною діяльністю чи ні. Палата ж об’єднує лише сертифікованих архітекторів на засадах дійсного та асоційованого членства (які не обов’язково є членами НСАУ) і врегульовує питання професійної відповідальності та юридичного захисту проектантів.

З юридичним оформленням Архітектурної палати в українських архітекторів з’являється реальна можливість самим побудувати оптимальну модель саморегулювання. Це величезний крок щодо захисту професії, авторських прав, формування середовища добросовісної конкуренції та головне – забезпечення захисту суспільства від дій непрофесіоналів.

 

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації