06.03.2018 — 17:55

Павло Розенко відзначив позитивну динаміку виконання Урядової програми “Доступні ліки”

Сьогодні Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко провів всеукраїнську відеоселекторну нараду з представниками областей. Основними питаннями, які обговорили на нараді, були стан реалізації в державі Урядової програми “Доступні ліки” та забезпечення виконання заходів з планової імунізації населення. Від Хмельниччини участь в роботі взяли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник, представники Департаменту охорони здоров’я області та управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради.

У ході селекторної наради  Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко відзначив позитивну динаміку виконання Урядової програми “Доступні ліки”.

«Ми бачимо абсолютно позитивну динаміку виконання цієї програми. Сьогодні ми можемо чітко сказати, що програма працює і набирає обертів. Більше того – вона розширюється», – сказав він.

Якщо на на старті програми у переліку препаратів, що підлягали реімбурсації  було 157 торгівельних назв, і лише 23 з них відшкодовувались стовідсотково, то з 22 січня 2018 року вже працює новий перелік ліків, який розширений до 239 найменувань, 47 з яких є повністю безкоштовними для пацієнтів. «Тобто фактично більше, ніж на 80 препаратів розширилася програма за час її реалізації і вдвічі збільшився перелік безкоштовних ліків, які надаються громадянам», – зауважив він.

Окрім того, до реалізації програми «Доступні ліки» залучається дедалі більше аптечних закладів.  Зараз, за його словами Віце-прем’єра, участь у програмі беруть понад 7 тисяч аптек, що значно розширює географію дії програми «Доступні ліки» та доступ до лікарських засобів громадян не тільки в містах, але й в сільській місцевості.

«Далі ми плануємо розширювати програму за рахунок збільшення переліку хвороб, на які вона буде розповсюджуватися», – сказав  Павло Розенко. Він також зазначив, що у переліку представлені лікарські засоби 18 українських виробників та 30 іноземних. «Всі розмови про те, що Уряд набирає до цієї програми лише найдешевші ліки вітчизняного виробництва не відповідають дійсності. Уряд обирає ті ліки, які є якісними і дають реальний ефект», – наголосив він.

«Протягом останніх трьох місяців ми щомісячно приймаємо понад 2 млн рецептів. З початку програми відшкодовано кошти за понад 20 млн рецептів. Це і є найкращою нашою відповіддю на будь-яку критику цієї програми», – додав Павло Розенко.

Також посадовець нагадав, що згідно з постановами Кабінету Міністрів України, відшкодування коштів аптекам відбувається двічі протягом місяця. «Ми в повному обсязі відшкодовуємо ті кошти, які необхідні для розрахунків з аптечними закладами для ефективної реалізації програми «Доступні ліки». Жодних затримок по розрахунках з аптеками у нас немає і не буде. Всі необхідні кошти, а це біля 1 млрд грн, на виконання цієї програми у Державному бюджеті Урядом забезпечені», – наголосив він.

Особливу увагу Віце-прем’єр-міністр звернув на важливість розповсюдження урядової програми «Доступні ліки» до найвіддаленіших населених пунктів України.

«Дуже важливо довести програму «Доступні ліки» до кожного села, до кожного найвіддаленішого населеного пункту, до кожного нашого громадянина», – сказав він.

«Там, де відсутні аптечні заклади необхідно активніше залучати до цієї роботи фельдшерів, ФАПи можуть укладати угоди з аптеками, які беруть участь у програмі, отримувати ліки у них та реалізовувати у своїх селах. Також місцеві органи влади повинні продумати і запропонувати механізми мотивації фельдшерів  для залучення їх до цієї роботи», – зауважив Віце-прем’єр-міністр.

«Ми готові оперативно змінювати постанови Уряду для того, щоб покращувати програму. І громадяни, котрі мешкають у сільській місцевості, повинні мати абсолютно такий самий доступ до доступних ліків, як і міське населення», – наголосив Павло Розенко.

Торкнувшись питання забезпечення заходів з імунізації населення, Віце-прем’єр відмітив, що незважаючи на всі проблемні питання, рівень виконання плану з імунізації за 2017 рік зріс вдвічі у порівнянні з 2016 роком. Так за минулий рік відсоток охоплення дітей до 1 року плановими вакцинаціями вже становив 93%. Посадовець повідомив, що у зв’язку із ситуацією із зростанням захворюваності на кір Урядом забезпечено додаткову закупівлю 200 тис. доз вакцини КПК. На сьогодні всі області отримали цей препарат, відбувається розподіл його між районами.

“Уряд виконає свої зобов’язання у повному обсязі, необхідна кількість вакцин в державі буде,” – підсумував Павло Розенко.

Далі учасники наради заслухали в.о. Міністра охорони здоров’я Уляну Супрун та її заступника Ольгу Стефанишину, які більш детально розповіли про стан захворюваності на кір в країні та стан забезпечення вакцинами від кору в розрізі регіонів.

Окрім того було обговорено ситуацію, що мала місце на початку року, коли у зв’язку з необхідністю завершення минулого бюджетного року та початком нового через необхідність відкриття нових рахунків та повторного заключення договорів урядова програма “Доступні ліки” фактично не працювала, хоча кошти, передбачені на її реалізацію надійшли на рахунки розпорядників коштів уже в перший робочий день року. З цього приводу роз’яснення надала голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз.

Далі в робочому порядку було заслухано доповіді та запитання представників окремих облдержадміністрацій.

Коментуючи стан виконання програми “Доступні ліки” в Хмельницькій області, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич зазначив, що станом на 1 березня 2018року сформований перелік аптечних закладів, що здійснюватимуть відпуск лікарських засобів, вартість яких буде відшкодовуватись, з оновленими контактними даними аптек та кінцевими розпорядниками бюджетних коштів. Центрами ПМСД укладено 227 договорів з суб’єктами господарювання (376 аптечних пунктів). На сьогодні з початку року сума використаних коштів  становить близько 3,6 млн.грн.

Для довідки. Всього в області  на обліку перебуває 805 298 пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, 6187 із бронхіальною астмою та 52 096 із цукровим діабетом. З початку роботи урядової програми, нею скористалось 281 393 пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, 5115 із бронхіальною астмою та 43 478 із цукровим діабетом 2 типу.