06.03.2018 — 18:05

Надання якісних адміністративних послуг – запорука успіху реформи децентралізації влади

За підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України у 22 областях України відбуваються інформаційні сесії експертів Програми “U-LEAD з Європою”.

Сьогодні на теренах Хмельниччини в приміщенні Хмельницької торгово-промислової палати  відбулася інформаційна сесія з роз’яснень алгоритму відбору громад для участі у Програмі в частині підтримки у створенні ЦНАП.

У заході взяли участь представники обласної державної адміністрації, об’єднаних територіальних громад, інших органів місцевого самоврядування, а також місцевих державних адміністрацій, які відповідальні за реалізацію політики надання адміністративних послуг.

Від імені голови обласної державної адміністрації заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Андрій Грабовський подякував усім експертам Програми за роботу, яка проведена ними в області, та відзначив надзвичайну важливість допомоги наших міжнародних партнерів у створенні та становленні центрів надання адміністративних послуг в області.

“За участі Програми “U-LEAD з Європою” в області створено 5 центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах та вперше в Україні реалізовано проект мобільного ЦНАПу у місті Славута. В цій роботі важливим є те, що крім фінансової та матеріальної підтримки, ми отримуємо також організаційну та методичну допомогу, оскільки працівники новостворених ЦНАПів проходять необхідне навчання, “- наголосив Андрій Грабовський.

З вітальним словом під час інформаційної сесії виступив також директор Хмельницького відокремленого підрозділу Установи “Центр розвитку місцевого самоврядування” Сергій Яцковський, який зазначив, що Хмельниччина є лідером в питанні децентралізації влади, оскільки на території області уже створено 39 об’єднаних територіальних громад, а у квітні планується утворення ще двох. І на сьогоднішній день – це 53 відсотка території області. “Створення сучасних центрів надання адміністративних послуг в об’єднаних територіальних громадах – це в кінцевому результаті наближення надання різного виду послуг до громади та підвищення якості та комфортності їх надання, – акцентував Сергій Яцковський.

В ході інформаційної сесії регіональний спеціаліст Програми “U-LEAD з Європою” Марина Дзендзель ознайомила представників об’єднаних територіальних громадта органів місцевого самоврядування з результатами Початкової фази Програми, пропозиціями Фази впровадження та умовами участі у Програмі, в рамках реалізації якої буде підтримано створення, модернізацію ЦНАПів в об’єднаних територіальних громадахта потенційних центрах згідно з перспективними планами. Крім того, учасники змогли детально ознайомитись із зразком заявки на участь у відборі та правилами її заповнення.

Нагадаємо, що Програма “U-LEAD з Європою” є однією з найбільших програм міжнародної технічної допомоги для України з підтримки децентралізації. Програма фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Швецією.

В рамках реалізації фази впровадження Програми буде здійснена підтримка створення та модернізації ЦНАПів в ОТГ та в громадах-потенційних центрах ОТГ (згідно з перспективними планами). Загальна кількість учасників Програми до 2020 року складе до 600 (з урахуванням 26 ЦНАПів початкової фази), і вони будуть відібрані у чотирьох раундах. У рамках першого раунду буде відібрано до 150 учасників.

Олена Сліпко,
Департамент економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації