07.03.2018 — 10:46

Екологічно чисте довкілля – пріорітет влади

06 березня поточного року управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації спільно  з представниками  структурних підрозділів   за участю фахівців ДП «Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут транспортного будівництва «Київдніпротранс»»  проведена  нарада-семінар на тему «Система управління твердими побутовими відходами». На нараді  висвітлювалися питання по рекультивації та санації полігонів (сміттєзвалищ), їх інвентаризація та паспортизація, доцільність будівництво сміттєпереробного комплексу.

Так в основі системи управління відходами  стоїть питання інвентаризації їх місць видалення. Саме це  дасть змогу визначити  екологічну шкоду завдану довкіллю,  полігони які можуть залишатися і працювати, які не відповідають вимогам, переповнені, які потрібно закривати і в  якому порядку та порядок їх фінансування і так далі. На кожне місце чи об’єкт зберігання або видалення відходів складається спеціальний паспорт, в якому зазначається найменування та код відходів, їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічна характеристика і відомості про методи контролю та безпечної експлуатації цих місць.

Представником з  ТОВ «Екосфера» було запропоновано проект будівництва сміттєпереробного комплексу, який включає в себе повністю механізовану сміттєсортувальну лінію, що розділятиме відходи на 7 фракцій. З відсортованих відходів вироблятимуть готову сировину та товари. В основу будівництва такого комплексу покладено регіональний підхід. Вибір технології переробки сміття, з подальшим виготовленням продукції на цих об’єктах, залежатиме від територіальних особливостей.

Також, було наголошено на діючий закон України  «Про відходи»,який зобов’язує кожного пересічного громадянина сортувати сміття уже з 1 січня 2018 року. Роздільне збирання відходів здійснюється з метою зменшення їх кількості, що видаляється на полігонах захоронення відходів, одержання вторинної сировини та вилучення ресурсоцінних компонентів, що є у складі відходів, поліпшення екологічного стану довкілля.