16.03.2018 — 12:52

Відбулася виїзна колегія управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації

15 березня у м. Кам’янець-Подільський з нагоди  Дня працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення відбулася виїзна колегія управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації.

До участі у колегії були запрошені представники райдержадміністрацій та міськвиконкомів, керівники підприємств галузі та працівники, представлені до нагород.

Перед початком колегії комунальники Хмельниччини оглянули будівництво нової енергоефективної ТЕС на вул. Крип’якевича.

В продовження візиту, начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський доповів про підсумки роботи підприємств житлово-комунального господарства за 2017 рік.

Так, станом на 1 січня 2018 року  середньооблікова чисельність працюючих на підприємствах житлово-комунального господарства області становила 7029 чоловік із середньомісячною заробітною платою 4845,9 грн. За 12 місяців 2017 року заробітна плата в середньому по галузі зросла на 33,6%.

За минулий рік підприємствами галузі було надано послуг та виконано робіт на суму близько 1,3 млрд.грн. Рівень розрахунку споживачів за надані послуги становив 97,8 %, у т.ч. населення –  94,8%.  Загалом, по рівню розрахунку населення за житлово-комунальні послуги область постійно протягом року перебувала на 1-4 місцях в Україні.

У минулому році заплановані заходи по підготовці підприємств житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період виконані в повному обсязі, усі підприємства комунальної теплоенергетики уклали договори на постачання природного газу. Опалювальний сезон в області проходить у штатному режимі.

Станом на 1 січня 2018 року багатоквартирний житловий фонд області складає 4825 житлових будинків. 30% житлового фонду області обслуговується приватними структурами, зокрема 772 ОСББ, 10 приватних підприємств та 181 ЖБК. 70% житлового фонду  обслуговують комунальні підприємства.

У 9 населених пунктах області житлові будинки обладнані ліфтами, з яких 58 % – такі, що експлуатуються  25 років  і більше. У 2017 році ремонту, модернізації або заміні підлягали 17% ліфтів, фактично було відремонтовано лише 5,6%  у містах Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівка.

З метою економії енергоресурсів та енергозбереження та на виконання Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» у житлових будинках області з централізованим теплопостачанням та водопостачанням встановлювалися засоби обліку теплової енергії та води.  На 01.01.2018 року засобами обліку теплової енергії обладнано  92,5% житлових будинків та 91,2%  бюджетних установ. Житлові будинки у містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ стовідсотково обладнані засобами обліку теплової енергії. Будинковими лічильниками гарячої води оснащено 11,5% житлових будинків, холодної води – 37,7 %.

Окремо доповідач звернув увагу на стан поводження з відходами на території області. На початок року в області обліковується 764  сміттєзвалищ та полігонів загальною площею 608,92  га, з яких лише 53% паспортизовано. Паспортизація місць видалення відходів  повністю проведена у Деражнянському, Красилівському та Тефіпольському районах.

На завершальному етапі  у Староконстянтинівському районі, де паспортизовано 56 сміттєзвалищ із 60, у Летичівському 34 із 38, у Новоушицькому 19 із 23.

Також у 2018 році з державного бюджету передбачені кошти для фінансування Загальнодержавної програми питна вода України у загальній сумі 200 млн.грн.

Наразі, Мінрегіоном готується розподіл цих коштів по регіонам. Кошти будуть виділятись на умовах співфінансування з місцевих бюджетів у розмірі не менше 10% вартості проекту. Під час конкурсного відбору перевага буде віддаватись проектам, по яким буде запропоновано вищий відсоток співфінансування. Закінчуючи доповідь, начальник управління додав, що управління буде вживати усіх можливих заходів щодо забезпечення виконання запланованих заходів.

На завершення колегії, кращих працівників галузі було відзначено Почесними грамотами та подяками обласної державної адміністрації та обласної ради.