20.03.2018 — 17:06

Цілющі джерела народних традицій і обрядів

Справжнє свято народного мистецтва відбулось у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва. Аматори з усіх куточків області з’їхались на заключний тур обласного огляду-конкурсу відродження народних традицій, декоративно-прикладного мистецтва «Доторкнись до душі свого народу», який був започаткований з метою виявлення, відтворення, збереження, розвитку і популяризації нематеріальної культурної спадщини нашого краю. Майже рік цей культурно-мистецький проект крокував Хмельниччиною. І ось фінал!

Колядки, щедрівки, веснянки, старовинні весільні, родинно-побутові пісні, балади, народні ігри, обрядові дійства календарного циклу у виконанні справжніх поціновувачів народного мистецтва лунали у залі. Виставка декоративно-ужиткового мистецтва вражала зразками старовинного одягу та рушників. Пампушки, Великодні паски, хліб на черені, пиріжки, завиванці, випечені за старовинними рецептами, могли спробувати учасники та гості свята.

Оскільки даний проект був оглядом-конкурсом, то, звичайно, є і переможці. Одноголосним рішенням журі І місце присуджено аматорам Білогірського, Городоцького, Шепетівського районних будинків культури та Нетішинського міського Палацу культури. Директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Андрій Клименко та заступник директора, заслужений працівник культури України Олена Ільїнська вручили переможцям та призерам обласного огляду-конкурсу дипломи, грамоти та цінні подарунки.

В рамках обласного огляду-конкурсу відродження народних традицій, декоративно-прикладного мистецтва «Доторкнись до душі свого народу» було зібрано і систематизовано багато унікальних матеріалів з історії народного мистецтва Хмельниччини, традиційної кухні подолян, видано ряд буклетів, поповнено базу даних реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини.

Подібні заходи викликають у їх організаторів і учасників усвідомлення необхідності здійснювати подальшу пошукову і дослідницьку діяльність у напрямку відродження та популяризації старовинних обрядів, традицій, декоративно-ужиткового мистецтва наших дідів і прадідів, виховують почуття гордості за справу, якою займаються.

За інформацією Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва