21.03.2018 — 10:03

Видатному діячу Яну де Вітте планують встановити меморіальну дошку

Національна спілка архітекторів у Хмельницькій області провела попередній розгляд  пропозицій по встановленню меморіальної дошки щодо увічнення пам’яті видатного діяча Яна де Вітте,  творчість якого пов’язана з Україною, а саме з містом Кам’янець-Подільський. Пропам’ятну дошку планується розмістити на фасаді міської ратуші у місті Кам’янець-Подільський з металевого сплаву (бронза чи чавун).

Короткі відомості з енциклопедичного довідника:

Ян де Вітте — уродженець Кам’янця, походить з простої вірменської родини торгівця Яна Віта.  Прізвище його було спочатку Віт, з часом змінювалося на Вітт, Вітте, де Вітте.

26 лютого 1726 Ян Віт розпочав військову службу. 1731-го хорунжий1736 — капітан артилерії. Тоді ж став вдівцем і одружується другий раз з Маріаною Любонською.  Мав трьох дітей сина Йозефа Зефірина,  доньок Теклю та Консоляту. 1758 — підполковник, 1763 — полковник, 1768 — генерал піхоти і заступник коменданта Кам’янця. Після отримання інженерної освіти працював в Корпусі інженерів коронних. Здобув титул графа в 1767, а в 1772 відзначений орденом Св. Станіслава. Був комендантом Кам’янця-Подільського (17681785 рр.), генерал-лейтенантом коронних військ і шанованим архітектором, прихильником стилю бароко. Разом з дружиною Маріанною з Любоньських були поховані в підземеллі кафедрального костелу Святих Петра і Павла.

Доробок славного архітектора:

Ансамбль сакральних споруд і фортифікацій костелу кармелітіву Бердичеві (1739)

У Львові:

перебудова Палацу Любомирських(1740-ві)

проектування костелу домініканців(1749)

перебудова костелу Марії Магдалини(1758)

Палац Любомирських в Рівному, згорів у 1927році.

Палац в Кам’янці-Подільському (не зберігся).

Тріумфальна аркав Кам’янці-Подільському.Костел в Купині на Поділлі.

Найбільше схвальних відгуків отримала пропозиція архітектора з міста Хмельницького Козака Сергія Івановича.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації