28.03.2018 — 18:48

“Кращий за професією”: у конкурсі професійної майстерності змагались електромонтери

Професійно-технічна освіта є однією з важливих освітніх підсистем, адже саме вона відіграє важливу  роль у розвитку економіки.

Однак, вже досить тривалий час  спостерігається досить негативна тенденція, до скорочення кількості учнів професійно-технічних навчальних закладів і, як наслідок – дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів на підприємствах. Молодь прагне вступити до вузу й ігнорує професійні училища у зв’язку із зниженням престижу робітничих спеціальностей. Така ситуація не може не викликати занепокоєння, адже без належного забезпечення кадрами неможлива нормальна робота жодної з галузей народного господарства.

Саме тому одним із пріоритетів для обласної влади є підняття престижу робітничих професій, розкриття для молоді позитивних сторін та перспектив робітничої праці, допомога у професійному самовизначенні та в усвідомленому виборі професії, а також поширення інформації про підприємства області та затребувані професії серед якомога ширшої аудиторії потенційних робітників.

 

З цією метою Департамент економічного розвитку, промисловості та інфраструктури спільно з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації проводять такі заходи, як конкурс “Кращий за професією” та “Тиждень популяризації робітничих професій серед випускників загальноосвітніх навчальних закладів та закладів професійно-технічної освіти”.

 

Так, з 20 по 23 березня проходив тиждень популяризації такої важливої і, без перебільшення, необхідної на будь-якому підприємстві робітничої спеціальності, як електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування. Протягом цього часу школярі  9-х та 11-х класів понад 45-ти загальноосвітніх навчальних закладів з 7 міст області (міста Хмельницький, Кам’янець-Подільський, Шепетівка, Волочиськ, Красилів, селища міського типу Ярмолинці, Дунаївці) відвідали трансформаторну підстанцію «Прибузька» ПАТ «Хмельницькобленерго», 3 РЕМи та 10 промислових підприємств, а саме: ТОВ «Сіріус Екстружен», ДП «Новатор», ПАТ «Завод «ТЕМП», ПАТ «Укрелектроапарат», ПАТ «Хмельницькобленерго», ХКП «Електротранс», ТОВ «Красилівагромаш», ВП Волочиський машинобудівний завод ПАТ «Мотор Січ», ТОВ «Модуль-Україна» та ПАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат».

Під час екскурсій представники підприємств ознайомили молодь з історією своїх підприємств, розповіли про їх сучасний стан, рівень заробітної плати, умови праці та наглядно продемонстрували процес виробництва зсередини.

 

І ось сьогодні на базі Вищого професійного училища №25 м. Хмельницького відбувся конкурс професійної майстерності «Кращий за професією» серед електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування. Під час урочистого відкриття конкурсу присутніх привітав заступник голови облдержадміністрації Олег Гуменний. Посадовець зазначив, що промисловість області наразі демонструє позитивну динамку, адже Хмельниччина займає 9 місце у загальнодержавному рейтингу. Однак незважаючи на високі досягнення наших підприємств, будівництво нових виробничих потужностей в області, Олег Вікторович  констатував, що існує дуже відчутна спільна проблема – відтік кваліфікованих кадрів за кордон та низький рівень зацікавленості молоді у здобутті робітничих професій.

 

“Сьогоднішній конкурс ще раз підкреслює наскільки актуальним є питання підготовки робітничих кадрів і наскільки серйозно до цього питання ставиться влада”, – підкреслив Олег Гуменний. Він побажав конкурсантам впевненості у своїх силах та удачі при виконанні конкурсних завдань.

 

Конкурс відбувався у декілька етапів. Спочатку учасники мали зобразити  графічну схему електричного ланцюга відповідно до отриманого завдання, а потім зібрати її на стенді. За виконанням завдань слідкували члени конкурсного журі. Представники підприємств, працівники яких брали участь в конкурсі, та всі бажаючі мали можливість спостерігати за ходом змагань у спеціальній аудиторії через веб-камеру. По закінченню відведеного часу конкурсанти демонстрували, як працює зібрана схема, пояснювали свої рішення, відповідали на запитання журі. Обираючи переможця, судді враховували знання та вміння конкурсантів, а також швидкість та якість виконання роботи.

         

За звання кращого у своїй професії змагалися представники  8 підприємств, а саме:

Акімов Віталій Володимирович – ТОВ «Сіріус Екстружен» (м. Хмельницький);

Важинський Володимир Миколайович – ТОВ «Модуль-Україна» (м. Кам’янець-Подільський);

Ващук Юрій Павлович – ПАТ «Хмельницькобленерго» Хмельницький МРЕМ;

Дорожук Віталій Вікторович – ВП Волочиський машинобудівний завод ПАТ «Мотор Січ» (м. Волочиськ);

Кисіль Володимир Вячеславович – ПАТ «Укрелектроапарат» (м. Хмельницький);

Крисюк Віктор Васильович – ПАТ «Красилівський машинобудівний завод» (м. Красилів);

Олійник Петро Антонович – ПрАТ «Кам’янець-Подільськавтоагрегат» (м. Кам’янець-Подільський);

Райкін Сергій Олександрович – ПАТ «Завод «ТЕМП» (м. Хмельницький).

При виконанні поставлених завдань всі конкурсанти продемонстрували високий рівень своєї кваліфікаційної підготовки, професійних знань та багаторічний досвід.

За результатами конкурсу перемогу здобули електромонтери:

І місце – Кисіль Володимир Вячеславович (ПАТ «Укрелектроапарат»);

ІІ місце – Райкін Сергій Олександрович (ПАТ «Завод «ТЕМП»);

 

ІІІ місце розділили  Акімов Віталій Володимирович (ТОВ «Сіріус Екстружен») та Ващук Юрій Павлович (ПАТ «Хмельницькобленерго» Хмельницький МРЕМ).

 

Решта конкурсантів отримали подяки за участь в конкурсі.