29.03.2018 — 18:03

27 березня колегія Держкомтелерадіо розглянула хід реформування комунальних друкованих засобів масової інформації. Особливу увагу під час колегії керівництво Держкомтелерадіо звертає на необхідність прискорити процес реформування комунальних ЗМІ.

«Хоч реформування друкованих ЗМІ має бути завершене до 31 грудня 2018 року, переважна їх більшість і досі поза процесом, – наголосив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. – Станом на 27 березня 2018 року реформовано 187 друкованих ЗМІ та редакцій, з них 10 державних і 177 комунальних. 153 з них – це редакції-учасники першого етапу реформування. Тому роботу треба визнати недостатньою – і Держкомтелерадіо, і колег з Верховної Ради, і абсолютно всієї регіональної влади, оскільки показник 187 на третьому році реформи – безумовно, не позитивний».

Голова Держкомтелерадіо нагадав, що старт реформи через формальні причини було затримано на рік. Але основною причиною повільного процесу роздержавлення, на його думку, є перешкоджання засновниками комунальних ЗМІ та редакцій процесу реформування. Місцева влада зволікає із ухваленням відповідних рішень, що призводить до порушення прав трудових колективів. Водночас і самі редакції нерідко затягують з поданням документів на перереєстрацію, сподіваючись не відтермінування реформи. «Коли редактори зрозуміють, що треба активізувати свою роботу, вони можуть просто фізично не встигнути. Нам лишилося буквально 9 місяців, – підкреслив Олег Наливайко. – Тому основна наша теза сьогодні: реформу не перенесуть, треба якомога прискорюватись!»

Також керівник відомства наголосив, що Держкомтелерадіо буде наполягати, щоб кожне реформоване видання отримало фінансову підтримку в розмірі 100 тисяч гривень на кожну редакцію.

Довідково. Станом на 27 березня 2018 року в області завершили процес реформування 13 із 25 ЗМІ. При цьому всі органи влади, що виступали засновниками комунальних засобів масової інформації, прийняли відповідні рішення про вихід із складу засновників.