30.03.2018 — 16:02

О. Гуменний:”Нам усім необхідно у межах своїх можливостей та компетенції сприяти поставленим на державному рівні завданнях у сфері захисту прав інтелектуальної власності

30 березня під керівництвом заступника голови адміністрації Олега Гуменного відбулося засідання Координаційної ради з питань сприяння впровадженню заходів щодо захисту прав інтелектуальної власності при обласній державній адміністрації.

Звертаючись до учасників засідання, Олег Вікторович зазначив, що захист інтелектуальної власності – це механізм для стимулювання розвитку економіки та залучення інвестицій. Відтак, необхідно визнати, що в Україні не звикли платити за ліцензійне програмне забезпечення та легальне використання аудіо- та відеопродукції.

Як наслідок, у грудні минулого року Офісом торгового представника США повідомлено про часткове скасування преференцій у торгівлі з Україною з відстрочкою на 120 днів. У випадку скасування преференцій Україна може понести не тільки репутаційні, а й економічні втрати.

У зв’язку з цим, на сьогоднішній день Урядом підготовлено ряд важливих законопроектів, спрямованих на посилення захисту прав інтелектуальної власності в Україні.

Не залишилась осторонь цих процесів і Хмельниччина, пропозиції сформовані за результатами засідання Координаційної ради у тій чи іншій мірі частково враховано під час розробки вказаних законопроектів.

Крім того, у лютому поточного року уряд ухвалив рішення про створення Ради з питань інтелектуальної власності, що здійснюватиме  координацію процесів щодо функціонування і розвитку системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні.

“Нам усім необхідно у межах своїх можливостей та компетенції сприяти поставленим на державному рівні завданнях у сфері захисту прав інтелектуальної власності. Одним з таких кроків є розробка проекту “Я купую справжнє! Я не купую підробок!”. Ідея цього проекту – також результат наших спільних напрацювань”, – зазначив заступник голови адміністрації.

З першого питання про стан реалізації проекту “Я купую справжнє! Я не купую підробок!”. Сучасні тенденції у сфері захисту прав інтелектуальної власності проінформував начальник відділу споживчого ринку Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Олег Гарник.

Олег Миколайович нагадав, що на попередніх засіданнях Координаційної ради представником патентно-правової фірми «Пахаренко і партнери» – Компанецем Євгенієм Михайловичем наголошено на серйозній проблематиці, пов’язаній з широким розповсюдженням контрафактної продукції в нашій державі і в області зокрема.

У зв’язку з цим, прийнято рішення розглянути можливість створення та розповсюдження соціальної реклами, спрямованої на боротьбу з контрафактною продукцією та підробками. Так, підготовлено проект “Я купую справжнє! Я не купую підробок!”.

Метою якого є захист споживачів від підробок, підвищення їх обізнаності про шкідливий вплив контрафактної продукції та захист вітчизняних товаровиробників.

За словами доповідача, кампанія, що проходитиме під гаслами “Я купую справжнє! Я не купую підробок!”, спрямована на переконання споживачів у серйозності цієї проблеми та розповідає їм про ризики й втрати, пов’язані з придбанням підробок. Оскільки деякі види підробок, такі як ліки, продукти харчування, іграшки, запчастини до автомобілів тощо серйозно загрожують здоров’ю та безпеці споживачів.

Механізм реалізації проекту відбуватиметься шляхом виготовлення та розповсюдження соціальної реклами у друкованому вигляді у форматі плакатів А3 та роздатків на єврофлаєрах, де буде міститись інформація про шкоду від придбання контрафактної продукції.

Крім того, Олег Гарник розповів присутнім про сучасні тенденції у сфері захисту прав інтелектуальної власності, про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав, про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів та корисних моделей.

В продовження засідання, заступник начальника юридичного відділу патентно-правової фірми “Пахаренко і партнери” Євгеній Компанець розповів про захист прав інтелектуальної власності – реалії сьогодення.

Першочергово Євгеній Михайлович подякував обласній державній адміністрації за співпрацю та за впровадження такого проекту як “Я купую справжнє! Я не купую підробок!”, який допоможе пересічним громадянам не придбати контрафакт та не стати його жертвою.

Далі Євгеній Компанець продемонстрував фотоматеріали продажу та утилізації контрафактних матеріалів, а також розповів як не стати жертвою таких недоброякісних товарів, які ми використовуємо у повсякденному житті.