30.03.2018 — 17:21

Відбулось відкриття обласної виставки-конкурсу писанкарства та вишивки на пасхальну тематику «Диво-писанка»

Писанка — символ України, національне культурне надбання, котре репрезентує неповторну сутність українського народу та нерозривну єдність з попередніми поколіннями.

З метою залучення учнів до системи культурних і духовних цінностей, історичної спадщини українського народу та традицій національної культури Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації та Хмельницький державний центр естетичного виховання учнівської молоді багата років поспіль проводить обласної виставки-конкурсу писанкарства та вишивки на пасхальну тематику серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти Хмельниччини.

Так, 03 квітня в приміщенні Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбулось відкриття обласної виставки-конкурсу «Диво-писанка». У заході взяли участь 22 заклади професійної (професійно-технічної) освіти, де мали змогу репрезентувати роботи, виконані в різних – як традиційних, так і сучасних техніках писанкарства та вишивки. Виставку доповнюють чудові авторські тематичні пасхальні композиції, а також вишивані вироби на сакральну тематику. Такий незвичайний формат конкурсу не обмежував учасників у прояві їхньої індивідуальності та фантазії.

З вітальним словом виступила Тамара Танчук директор Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва, Наталія Березюк – завідувач відділу мистецтв Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва розповіла про експозицію виставки. Мистецтвознавець, член Національної спілки художників України Володимир Голунський поділився з присутніми своїм баченням виставки, висловив вдячність майстрам, які взяли участь в конкурсі. Валентин Ільїнський, член Ради Українського Геральдичного товариства зробив короткий екскурс в історію писанкарства.

Правду кажуть, що писанка — це шедевр мініатюрного мистецтва, в якому людина відображає усі сторони свого життя — історію, звичаї, традиції, вірування, естетичні уявлення, поетичні бажання та власні мрії. Цю думку підтверджує і різномаїття сюжетних композицій та неповторність кольорових гам, представлених на виставці.

Сподіваємось, що традиція щорічного проведення виставки-конкурсу — це лише перший етап у відновленні і збереженні традицій українського писанкарства, а юні аматори ще не раз потішать нас надзвичайними витворами, у які вкладають новизну світосприймання та індивідуальну безпосередність.

Методист декоративно-ужиткового мистецтва Хмельницького державного центру естетичного виховання учнівської молоді