10.04.2018 — 18:33

Вибір лікаря жодним чином не пов’язаний із місцем реєстрації пацієнта, – Павло Розенко

Пацієнти мають право обирати собі лікарів і отримувати доступні і якісні медичні послуги незалежно від місця реєстрації. На цьому у ході всеукраїнської селекторної наради щодо впровадження медичної реформи, яка відбулася 10 квітня, наголосив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Участь в нараді також взяли в.о.Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе. Хмельниччину на нараді представляли заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник та директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич.

Головне питання порядку денного – старт кампанії з обрання сімейного лікаря”Лікар для кожної сім’ї”. Також обговорювалися питання виконання на місцях урядової програми “Доступні ліки” та питання автономізації лікувальних закладів.

Аналізуючи перші результати кампанії з вибору сімейного лікаря, яка стартувала по всій країні з 2 квітня, Павло Розенко в цілому позитивно оцінив проведену роботу.  Він зазначив, що станом на ранок 10 квітня підписано 304 тис. декларацій, майже 265 тисяч громадян вже обрали свого лікаря: терапевта, педіатра та сімейного лікаря.

«Сьогодні у системі вже є 1032 заклади по всій Україні. В кожній області є міста, де громадяни вже можуть підписати декларації», – зазначив Віце-прем’єр.

Однак, за словами високопосадовця, не обійшлося без порушень. «Є низка сигналів про те, що є порушення прав пацієнтів на вільний вибір лікаря. Ще раз наголошую – вибір лікаря жодним чином не пов’язаний з місцем реєстрації. Зараз головна задача місцевої влади по всій країні – забезпечити для людей можливість вільно обрати свого лікаря», – наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Віце-прем’єр-міністр України закликав керівництво Міністерства охорони здоров’я та глав обласних державних адміністрацій  максимально швидко і суворо реагувати на такі факти, аби їх усунути та забезпечити ефективне впровадження медичної реформи на всіх рівнях.

«Вимагаю від МОЗ і ОДА жорсткої реакції на саботаж медичної реформи. На кожен факт створення штучних перепон для налагодження системи має бути миттєва реакція, кого б це не стосувалося, – чи чиновника будь-якого рівня, чи головного лікаря, – аж до звільнення. Якщо людина не може забезпечити швидкого впровадження реформи, значить вона працює не на своєму місці», – сказав Віце-прем’єр-міністр.

Павло Розенко назвав неприпустимою ситуацію, коли лікарі на місцях не обізнані щодо впровадження медичної реформи. «Багато скарг є на те, що лікарі на місцях не обізнані щодо впровадження медичної реформи. Це неприпустимо. Прошу негайно вжити необхідних заходів для усунення цих фактів», – наголосив він, звертаючись до представників МОЗ та департаментів охорони здоров’я ОДА.

 

Також Віце-прем’єр закликав громадян одразу повідомляти про будь-які проблеми, що виникають під час вибору лікаря чи підписання декларації, на урядову «гарячу лінію» за безкоштовним номером 15-45.

«Особливо зараз, в перші місяці, нам дуже важливо налагодити ефективний зв’язок із громадянами, щоб система вчасно і в повному обсязі запрацювала. На урядовому рівні така система працює – на сьогодні є гаряча урядова телефонна лінія. Номер 15-45 безкоштовний. Звертайтеся, якщо ви бачите протидію системи, якщо ви бачите якісь проблеми у закладах охорони здоров’я», – наголосив Павло Розенко.

Далі у ході наради Віце-прем’єр-міністр заслухав інформацію від представників областей. Доповідаючи про стан реалізації медичної реформи на Хмельниччині, Валерій Олійник зазначив, що область вчасно приєдналась до загальнонаціональної кампанії вибору лікаря. З 27 центрів ПМСД області до системи електронного здоров’я підключений 21 центр, що налічує 143 амбулаторії ЗПСМ. В системі зареєстровані всі лікарі 15 центрів, в решті закладів, що зареєстровані, робота продовжується. Лікарі первинної ланки 143 амбулаторій ЗПСМ, що зареєстровані у системі, готові до підписання декларацій з населенням або розпочали цю роботу.

За оперативними даними станом на 10 квітня укладено майже 5 тис. декларацій. Серед проблем, з якими зіткнулися заклади охорони здоров’я під час першого тижня кампанії вибору лікаря Валерій Олійник відмітив  окремі труднощі, пов’язані із нестабільною роботою електронної системи охорони здоров’я “eHealth”.

Також посадовець повідомив, що в області триває робота з перетворення закладів охорони здоров’я, в першу чергу центрів ПМСД, з бюджетних установ у комунальні некомерційні підприємства. Станом на 01.04.2018 з 27 центрів ПМСД, що функціонують в області, 18 отримали позитивне рішення районних та селищних рад щодо їх реорганізації в КНП. Розгляд питання з прийняттям рішень щодо перетворення інших центрів передбачений на квітень-травень.