12.04.2018 — 17:15

На Городоччині вшанували пам’ять видатного земляка Григорія Ткачука

12 квітня у с. Лісоводи Городоцького району відбулися урочистості з нагоди 100-річчя від дня народження двічі Героя Соціалістичної Праці Григорія Івановича Ткачука, одного з кращих організаторів колгоспного виробництва в країні, активного громадського діяча, мудрого хлібороба, вірного і славного сина рідної землі.

Вшанувати пам’ять видатного земляка завітали перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, голова обласної ради Михайло Загородний, керівництво району, друзі, колеги, соратники Григорія Ткачука та ті, хто його пам’ятає та шанує спогади про його життя та діяльність.

У місті Городку учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знака,  який  було встановлено з нагоди 90-річчя від дня народження Г.І.Ткачука, адже  одна з центральних вулиць  міста носить його ім’я. Городоцький міський голова  Василь Підлісний зазначив, що громада міста пам’ятає і глибоко шанує  спогади про знатного хлібороба та мудрого керівника.

В продовження заходу, у с. Лісоводи біля Лісоводської сільської ради гостей зустрічав сільський голова Ігор Дзера. Поважні гості відвідали робочий кабінет Григорія Івановича, де тепер обладнано невеликий музей, та поклали квіти до меморіальної дошки, встановленої на його честь.

Зі словами особливої шани та поваги до усіх присутніх звернувся перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, який зазначив, що вшановуючи сьогодні цю чудову людину, хочеться згадати слова одного з філософів, який сказав: «Коли у економіста запитували, який народ найщасливіший, він відповідав: той, у якого поля доглянуті найкраще. А яка держава наймогутніша? Та, яка здатна одержати найбільший прибуток від своїх земель».

“Григорій Іванович, звичайно, не міг у свій час зробити державу найбагатшою, але він зумів зробити жителів Лісовод та Кремінної найщасливішими, а рідний колгосп Україна найбагатшим, про здобутки якого знали не лише в Україні та колишньому Радянському Союзі, а й далеко за кордоном”, – відмітив Володимир Ілліч.

За словами Володимира Кальніченка, очолюване ним господарство досягло незрівнянних результатів і стало зразком ведення сільськогосподарського виробництва та соціально-економічної перебудови села. Тут були створені умови не лише для високопродуктивної праці, а й відпочинку, навчання, духовного та культурного розвитку односельців, яким могли позаздрити немало і міських жителів.

На завершення вітання, посадовець побажав, аби доброю пам’яттю про нього назавжди залишалося все те, що він встиг зробити і побудувати, все те добре, що він зумів вселити в душі своїх земляків, рідних та близьких йому людей.

В продовження заходів, у Лісоводському будинку дитячої творчості усі бажаючі мали змогу ознайомитись із фотовиставкою, що приурочена життю і трудовій діяльності Г.І.Ткачука.

Далі відбувся концерт за участю кращих творчих колективів Городоччини та Чемеровеччини,  а  виступ  хорового  колективу  з Рівненської області залишив особливі  незабутні враження.

Біографічна довідка:

Ткачук Григорій Іванович народився 12 квітня 1918 року в селі Підвербці Тлумачського району Івано-Франківської області у селянській родині. Перші двадцять років свого життя він наймитував.

У 1944 році, зразу ж після визволення, Г.І.Ткачук обирається головою сільської ради в рідному селі. У цей період переїжджає на Поділля і очолює колгосп у с. Підлісний Олексинець, що на Городоччині.

У липні 1945 року лісоводчани обрали його головою колгоспу «Нове життя». Тоді йому було 27 років. Свою діяльність розпочав з того, що проголосив культ праці першоосновою буття колективу.

У 1950 році до очолюваного ним господарства «Нове життя» приєднується колгосп ім.17-річчя Жовтня. У цьому новоствореному господарстві значно покращилися показники сільськогосподарського виробництва за що у 1954 році Григорій Іванович був нагороджений Орденом Трудового Червоного Прапора.

В 1958 році до с.Лісоводів приєднується ще й Кремінна, її придане становить – 300 гектарів землі. І в цьому ж році комітет Всесоюзної сільськогосподарської виставки нагородив Григорія Івановича Великою золотою медаллю.

26 лютого 1958 року Григорій Іванович був удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці і в цьому ж році його було обрано депутатом до Верховної Ради СРСР.

«Школа Ткачука» підняла господарство ще на вищий рівень. І вже у 1959 році Лісоводи репрезентують сільське господарство Радянського Союзу на Всесвітній сільськогосподарській виставці у Нью-Йорку.

У 1966 році голова правління ордена Леніна колгоспу «Україна» був нагороджений другим орденом Леніна.

У 1977 році Григорію Івановичу за особливі заслуги в розвитку сільського господарства і досягнення високих показників по виробництву зерна, цукрових буряків, м’яса, молока і інших продуктів сільського господарства і впровадження у виробництво досягнень науки і передового досвіду, вдруге присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і золотої медалі «Серп і Молот».

З 1966 року Григорій Іванович був членом ЦК КПУ, обирався делегатом ХХ, ХХІІ-ХХУІ з’їздів КПРС, ХХ-ХХУІ з’їздів КПУ.

23 лютого 1989 року після тяжкої довготривалої хвороби перестало битись серце легендарного голови колгоспу, великого громадського діяча, щирого українця – Григорія Івановича Ткачука.