13.04.2018 — 16:47

Стан реалізації на Хмельниччині національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» обговорили на прес-конференції

У Департаменті охорони здоров’я Хмельницької ОДА провели прес-конференцію, темою якої обрали стан реалізації в нашому краї Всеукраїнської кампанії з підписання декларацій між пацієнтом та лікарем первинної медичної допомоги. З місцевими ЗМІ спілкувалися директор Департаменту Яків Цуглевич, начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач, відповідальні особи ДОЗ, керівники центрів первинної медико-санітарної допомоги з міста Хмельницького, Летичівського, Новоушицького та Шепетівського районів.

Так, Яків Цуглевич нагадав, що 2 квітня в державі і нашій області зокрема стартувала програма підписання декларацій «Лікар для кожної сім`ї». Таким чином громадянин повідомляє державу, що хоче, щоб його обслуговував конкретний сімейний лікар чи терапевт, а дітей – педіатр. Для здійснення цієї процедури достатньо присутності самого пацієнта, який повинен надати свій паспорт, ідентифікаційний код та мати при собі мобільний телефон. Щоб обрати педіатра потрібно пред’явити копію свідоцтва про народження дитини.

Декларацію можна заповнити в електронному вигляді. Проте, заклад, з яким особа має намір підписати цю декларацію, має мати статус комунального некомерційного підприємства та бути підключеним до єдиної електронної системи охорони здоров’яeHealth.Лише на підставі цього Національна служба здоров’я буде виплачувати кошти за кожного пацієнта, з яким підписана декларація. Наразі із 27 центрів ПМСД такий статус мають уже 18. Щодо решти – рішення ухвалять на сесіях місцевих рад, що відбудуться у травні.

Директор ДОЗ повідомив, що за 10 днів реалізації національної кампанії,декларації з лікарями уже підписали більше 6 тисяч краян. Найактивніші у цьому процесі мешканці містХмельницького і Кам`янця-Подільського, а також Ярмолинецького, Віньковецькогоі Красилівського районів.Кошти за кожного пацієнта Національна служба здоров’я буде спрямовувати безпосередньо на центр ПМСД, який обслуговує цю особу. На початковому етапі матеріально-технічна база кожного закладу залежатиме від фінансування громад. Тому Яків Миколайович звернувся з проханням до представників влади на місцях підтримати ці заклади охорони здоров’я. Особливо це стосується сільської місцевості. Оскільки саме на селі нині бракує сімейних лікарів. Очільник медицини краю пропонує запровадити місцеві програми стимулювання. Серед варіантів – компенсація доїзду до місця роботи, доплати, забезпеченняжитлом та оплата комунальних послуг. Бо Хмельницька область лише на 80 % укомплектована сімейними лікарями. Тому великі надії покладають на цьогорічних випускників медичних вузів та розуміння органів місцевого самоврядування.

Яків Цуглевич повідомив, що із 27 центрів ПМСД лише 21 підключений до електронної системи здоров’я, тобто, готовий до підписання декларацій. Також існує проблема з комп’ютеризацією амбулаторій. Лише у 16 центрах ПМСД усі робочі місця обладнані необхідною для підписання декларацій технікою. Загалом, в області потрібно ще 500 комп’ютерів.

Директор Департаменту підтвердив, що поліклініки та ФАПи працюватимуть й надалі і підписання декларацій боятися не варто. Адже таким чином людина може самостійно обрати собі лікаря, якому довіряє, і місце прописки чи проживання у цьому випадку не відіграє жодної ролі.

Крім того, Яків Цуглевич розповів, що на розвиток сільської медицини цього річ виділено 233 млн. грн. Таких коштів саме на ці потреби, твердить, Хмельниччина не отримувала жодного разу за 27 років незалежності держави. Таким чином, за новітніми технологіямипобудують 26 нових амбулаторій, які будуть забезпечені транспортом та апаратурою відповідно до табелю оснащення. Поруч спорудять і житло для сімейного лікаря. До того ж, планують провести реконструкцію 2 приміщень для відкриття нових амбулаторій та 10 діючих амбулаторій з добудовою житла для лікаря. Також капітального ремонту зазнають 4 діючих амбулаторії. Загалом, тобто у проекті будуть задіяні 42 об’єкти охорони здоров’я краю.

Начальник управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Борис Ткач повідомив, що в обласному центрі немає ажіотажу із підписанням угод з лікарями. Свої стосунки із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром уже задекларували близько 3 тисяч пацієнтів. Крім того, керівник медицини міста запевнив, що впродовж найближчого місяця комп’ютерами будуть забезпечені усі робочі місця в амбулаторіях Хмельницького.

Головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги міста Хмельницького, Летичівського, Новоушицького та Шепетівського районів підтвердили, що на місцях проводять широку інформаційну кампанію. У такий спосіб прагнуть роз’яснити громадянам, що підписувати декларацію із лікарем необхідно і персональні дані пацієнтів захищені надійно.

Крім того, медики нагадали, що декларація не є юридичним документом. А тому, за бажанням, людина може у будь-який момент укласти угоду з іншим лікарем. Попередню ж декларацію буде анульовано автоматично.

У разі виникнення проблем з укладанням угоди з лікарем, посадовці радять звертатися на «гарячу» телефонну лінію Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за телефонами: (0382) 79-50-32, 76-51-65.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.