12.04.2018 — 10:51

МОЗ обговорило з регіонами, як зменшити дитячий травматизм від опікових травм

11 квітня Міністерство охорони здоров’я України провело відеоселекторну нараду з регіонами. Цього разу проаналізували проблемні питання, що виникають при організації комбустіологічної допомоги дитячому населенню. Говорили про організацію заходів з попередження та зменшення дитячого травматизму від опікової травми.

Під час селектору представники МОЗ повідомили, що нині допомогу хворим з опіками надають у спеціалізованих відділеннях на 1060 ліжках, 185 з яких – дитячі. В опікових центрах України функціонують лише 3 дитячих відділення – у містах Київ, Харків та Львів. В опікових відділеннях решти регіонів існують ліжка для лікування маленьких пацієнтів з такими травмами.

Посадовці Міністерства охорони здоров’я навели статистику, що свідчить про зменшення за попередні 10 років (з 2007 до 2016 року) кількості опікових травм. Якщо у 2007 році серед дітей від 0 до 14 років ця цифра становила 9292 випадки, то у 2016-му вона зменшилась до 6852. У віковій категорії від 15 до 17 років за цей же період також знизилась кількість – з 1140 до 1036 випадків. Найчастіше опікові травми діти до 14 років отримували у місті Києві, Вінницькій та Херсонській областях, а діти 15-17 років – на Одещині, Івано-Франківщині та Черкащині.

У МОЗ підкреслюють, що основним фактором отримання опікових травм у дітей до 7 років залишається гаряча рідина. Радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Олена Коломійчук наголосила, що є 2 цільові аудиторії – це батьки маленьких дітей і вагітні жінки. Саме їм необхідно роз’яснювати, наскільки серйозними можуть бути наслідки опіків. Адже лікувати опікові травми нині – триваліше і дорожче, ніж навіть онкологічні захворювання. Тому більше уваги варто приділяти профілактиці подібних випадків. Оскільки проводити профілактичну роботу набагато дешевше та простіше, ніж лікувати наслідки опіку.

Олена Коломійчук повідомила, що за підтримки професора Гарвардського медичного університету, доктора Геннадія Фузайлова у Львівській області з 2016 року діє освітній проект, покликаний знизити дитячий травматизм від опікової травми. До прикладу, у США після старту аналогічної профілактичної роботи кількість опіків у дітей до 5 років знизилась на 70 %. Досягти такого результату вдалося, бо батькам роз’яснили, де можуть бути приховані небезпеки для маленької дитини, як зробити простір більш безпечним для малюка і як уникнути травм та опіків.

В Україні, як правило, до опікових травм призводить недбалість батьків, які залишають гарячу рідину на плиті. Також діти отримують опіки від розжареної грубки чи пічки. Такі травматичні ураження, в більшості випадків, займають велику площу тіла дитини, є глибокимиі нерідко призводять до летальності.

Під час відеоселектору його учасники мали можливість поспілкуватися за допомогою скайп-зв’язку із доктором Геннадієм Фузайловим. Крім того, представники Львівщини розповіли про свої досягнення та досвід у цьому напрямку.

На завершення відеоселекторної наради її учасники вирішили обговорити на місцях та узгодити спільну з МОЗ програму профілактики опікових травм серед дитячого населення України.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.