16.04.2018 — 14:50

Жителі Ізяславщини обирають свого лікаря

У квітні розпочалась національна кампанія з вибору лікаря: українці зможуть обирають терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я. Алгоритм вибору лікаря та підписання декларацій прописаний в документі «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу».

Кампанія з вибору лікаря триває у всіх областях та регіонах України. Щодня до електронної системи охорони здоров’я приєднуються нові заклади, які надають первинну медичну допомогу. Сьогодні обрати свого лікаря можна вже у майже 6 тисячах місць надання первинної допомоги. У системі зареєстровані понад 16 тисяч лікарів.

Станом на 13 квітня понад півмільйона українців уже обрали своїх лікарів. З них більше сотні – жителі Ізяславського району, які уклали відповідні декларації.

16 квітня заступник голови Ізяславської районної державної адміністрації Володимир Левченко ознайомився із роботою з укладання декларацій лікарями Ізяславського районного центру первинної медико-санітарної допомоги.

«Декларація – це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватись саме у цього лікаря. Так, підписуючи декларацію з конкретним лікарем, ви повідомляєте державу в особі Насцональної служби здоров’я України, що оплата за ваше обслуговування має находити у цей медзаклад. Водночас, декларація не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: ви зможете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. У такому випадку не треба скасовувати попередню декларацію – достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються у системі», – розповів головний лікар Ізяславського РЦ ПМСД Сергій Літвінчук.

Також Сергій Іванович наголосив, що пацієнт вільний у своєму виборі. «Ви не мусите підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Однак лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав оптимальну кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах.  Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України», – зазначив головний лікар медичного закладу.

Як наголошує в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун: “Усі медичні заклади первинної ланки повинні мати комп’ютер, Інтернет, принтер і папір. Це базові речі, без яких лікарі не зможуть підписати декларації зі своїми пацієнтами. І це є відповідальність місцевої влади, щоби все необхідне було у кожному медичному закладі”.

Сергій Літвінчук розповів Володимиру Левченку, що завдяки підтримці Ізяславської районної державної адміністрації та  Ізяславської районної ради, які передбачили відповідні кошти в районному бюджеті, на даний час кожен лікар забезпечений відповідним комплектом оргтехніки.

«На сьогодні не існує жодних паперових бланків декларацій. Дані пацієнта і лікаря заносяться в електронну систему. Тільки потім вже заповнена декларація роздруковується на звичайному папері для підпису пацієнтом” – прокоментував сімейний лікар Петро Щур, під час зустрічі із заступником голови райдержадміністрації.

Водночас, пояснив Сергій Літвінчук, медзаклад зобов’язаний зберігати копії документів пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цього закладу. Заклади можуть зберігати копії у паперовому чи електронному вигляді. Це потрібно для того, щоб унеможливити підпис декларацій на «мертвих душ». Копії документів є підтвердженням того, що ви дійсно надали свої дані для підписання декларації. Це така ж процедура, як і під час отримання будь-яких послуг: у банку, під час оформлення пенсій, соціальних виплат чи субсидій.

Кінцевого терміну підписання немає, але є  динаміка по кількості підписаних декларацій, свідчить про інтерес і бажання пацієнтів мати свого лікаря.

Під час спілкування із працівниками Ізяславського районного центру первинної медико-санітарної допомоги та із його відвідувачами Володимир Левченко наголосив: «Усім потрібен власний лікар, до якого є довіра. Довіра – це найважливіше. Тому обирайте уважно, без поспіху.».

Під час відвідин медичної установи Володимир Борисович уклав відповідну декларацію із обраним ним сімейним лікарем.

За матеріалами Ізяславського районного центру первинної медико-санітарної допомоги