17.04.2018 — 13:02

На Хмельниччині розпочалася “Книжкова весна”

Сьогодні Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека гостинно відчинила двері для учасників та гостей ХІІ Обласного Форуму “Книжкова весна на Хмельниччині”, що приурочений до Всесвітнього дня книги та авторського права.

Всесвітній день книги і авторського права був заснований Генеральною конференцією ЮНЕСКОу квітні 1995 р. і щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з’єднує різні цивілізації у часі й просторі.

ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М.Сервантес, В.Шекспір, Л.Вега, М.Дрюон, М.Валеджо, В.Набоков. Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.

Це свято як авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання. От і на сьогоднішньому форумі зібралися і наші подільські письменники та поети, представники облдержадміністрації, громадських організацій, книговидавців, ЗМІ, працівники бібліотек, студенти та просто люди, що люблять і шанують книгу.

Організатори Обласного Форуму «Книжкова весна на Хмельниччині», якими виступають управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації,  обласна універсальна наукова бібліотека,  обласне відділення ВГО «Всеукраїнська бібліотечна асоціація», обласна організація Національної спілки письменників України,  ставлять  за мету популяризувати читання, привернути увагу громадськості до книги, книговидання та авторського права і, звичайно ж,  познайомити прихильників книги з видавцями та кращими творами письменників Хмельниччини, кращими зразками сучасної української літератури та читацькими рейтингами.

Багато щирих вітань з нагоди цього чудового свята прозвучало з уст учасників форуму. Віршованими рядками, що присвячені силі слова, красі рідної мови, любові до рідного краю, вітали присутніх наші подільські митці:  Володимир Олійник, Людмила Шостацька, Ніна Шмурикова.

А працівники бібліотеки влаштували для поціновувачів виставку справжніх скарбів бібліотечного фонду. Учасники та гості заходу мали можливість погортати книги, що стали переможцями конкурсу “Коронація слова”, романи, присвячені історичним подіям, що відбувалися в Україні, кращі видання подільських авторів, енциклопедичні видання, краєзнавчу літературу. Окрім того представлені були такі рідкісні видання, як книги для людей з вадами зору, що надруковані шрифтом Брайля, а також література іноземною мовою, у тому числі й електронні книги.

Далі у програмі Форуму – авторські зустрічі з письменниками та урочисте нагородження переможців обласного читацького рейтингу “Краща книга Хмельниччини” та читацького рейтингу ОУНБ “Найбільш резонансна краєзнавча книга року”.