20.04.2018 — 12:12

20 квітня – Всеукраїнський День боротьби з меланомою

У квітні кожного року в Україні проводяться заходи з нагоди Всеукраїнського Дня меланоми (в рамках Всесвітнього Дня меланоми). Відповідні заходи у всеукраїнському масштабі проводяться з 2009 р. згідно з Протоколом приєднання України до Всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є понад 20 європейських країн.

Меланома одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Захворюваність меланомою шкіри зростає в усьому світі. Кожного року лікарі діагностують у світі близько 200 тис. нових випадків меланоми. Ця підступна хвороба стрімко поширюється і щорічно забирає до 65 тис. життів. Жертвами стають люди різного віку, але останнім часом – це часто молодь 20-30 років. Уже багато років меланома шкіри відноситься до групи пухлин з максимальним зростанням захворюваності. Захворюваність меланомою становить близько 8 випадків на 100 тисяч населення серед чоловіків і близько 12 випадків на 100 тисяч населення серед жінок. У структурі смертності від онкологічних захворювань серед жінок меланома займає друге місце, серед чоловіків – шосте. Практика свідчить про те, що жителі нашої країни дуже мало поінформовані про причини і перші ознаки захворювання, а також про можливість його профілактики.

У Хмельницькій області захворюваність на меланому також зростає. Так у 2015 році було виявлено 82 випадки хвороби, а у 2016  –  уже 101, з них: у чоловіків 37 випадків, і 64 – у жінок. Померло від цієї хвороби 29 жителів області у 2015 році і 43 – у 2016 році.

На превеликий жаль, і пацієнти, і лікарі загального профілю часом погано уявляють собі небезпеку, яка до пори до часу може ховатися «під личиною» звичайної родимки або пігментної плями.

«Не заважає? І живіть спокійно. Не чіпайте Ви свою родимку! » – ця розхожа рекомендація породила переконання, що спочатку наявні від природи або ті, що з’являються з роками родимки повинні залишатися недоторканними. Такий підхід невірний. Так, якщо родимка розташована в «зручному місці», де вона не травмується, не піддається впливу сонця тощо, то за нею потрібне тільки спостереження. Але, якщо родимка постійно травмується одягом, бритвою або піддається яким-небудь іншим впливам, то в цьому випадку питання вирішується однозначно – варто звернутися до лікаря. Не виключено, що серед невинних на Ваш погляд родимок опиниться і недоброякісна. Визначити це може тільки фахівець.

Що ж таке меланома шкіри? Це захворювання в онкології вважається справжньою «раковою царицею», нещадною і підступною. Одного разу виникнувши в поверхневому шарі шкіри, потім зміцнившись, пухлина починає проростати вглиб. Особливість меланоми – це слабкий зв’язок злоякісних клітин між собою, вони легко відриваються від основної маси пухлини, і «розлітаючись» по кровоносних і лімфатичних судинах організму, дають швидко (протягом кількох місяців) множинні метастази в життєво важливі органи (легені, печінку, мозок, серце, кістки). Після виявлення метастаз меланому вважають практично невиліковною. Будь-яка родимка або пігментна пляма – це слабкі місця шкіри. Саме їх вибирає в 80% випадків меланома, щоб замаскуватися, заховатися. Будь-яка родимка може стати плацдармом для виникнення меланоми шкіри.

Розвивається меланома з меланоцитів – клітин, які виробляють пігмент меланін, тому меланома в більшості випадків має темне забарвлення, але іноді може бути безпігментною. Найбільш часто локалізується в шкірі (90%), рідко в оболонках ока, слизовій носа, порожнині рота, вагіни, прямої кишки. Фоном для її розвитку нерідко є вроджені пігментні плями – невуси, особливо ті, які повторно травмуються, розташовані на спині, руках, стопах, відкритих ділянках тіла. Ще більш агресивні меланоми, які розвиваються з набутих пігментних плям, які виявляються у хворих зрілого віку. Серед факторів ризику – значні дози ультрафіолетового опромінення, сімейна схильність до меланоми (меланома у родичів), пігментні ксеродерми, меланоз Дюбрея.

Ніколи не перероджуються на злоякісну меланому волосяні невуси: якщо на пігментній пухлині видно ріст волосся, її не потрібно відносити до злоякісних.

Найчастіше зустрічається на шкірі голови, шиї, кінцівок. Часто розташовується у чоловіків – на спині, грудях, верхніх кінцівках; у жінок – на грудях, нижніх кінцівках. Незважаючи на це, потрібно перевіряти всі ділянки шкіри, в тому числі шкіру волосистої частини голови, а також нігтьові ложа (меланома може мати вигляд чорної плями під нігтем).

Що може спровокувати виникнення цієї хвороби? Насамперед – це чинники-подразники (ультрафіолетове опромінення, травма), а також генетичні та ендокринні фактори. Найсильнішим із них є, безумовно, надмірне перебування на сонці. Ультрафіолетове опромінення у великих дозах викликає незворотні зміни в клітинах шкіри, багаторазово збільшуючи ризик їх переродження. Найбільш схильні до мутагенного впливу сонячних променів світлошкірі, світловолосі та рудоволосі люди з блакитними і сірими очима. До групи ризику належать і ті, у кого багато на шкірі веснянок, пігментних плям і родимок, а також майбутні мами, літні люди, діти, працівники на відкритому сонячному світлі.

Як же виглядає пухлина? Меланома виглядає як щільний пухлинний вузлик насиченого чорного, іноді з блакитним відтінком, кольору. Рідше зустрічаються так звані «безпігментні» меланоми рожевого кольору, тобто вузлики, які не мають пігменту (забарвлення). Розмір пухлин (вузликів) від 0,5 до 2 – 3  см в діаметрі.

За якими ознаками можна розрізнити меланому?

Ось головні ознаки, що відрізняють меланому:

Швидке зростання нової родимки або початок швидкого зростання старої родимки, яка досі залишалася незмінною.

Зміна контурної лінії старої родимки (нерівні, переривчасті краї) або поява нової родимки з нечіткими краями.

Нерівномірне забарвлення (різні відтінки коричневого, чорні вкраплення, безбарвні ділянки) нової швидкозростаючої родимки, або поява цих ознак у старої родимки.

Нерідко пухлини мають ерозовану, кровоточиву поверхню та щільну основу.

Додаткові ознаки для діагностики меланоми це:

Збільшення розмірів родимки більше 7 мм,

Поява зони запалення по краях пігментного утворення,

Кровоточивість і свербіж пігментного утворення.

При виявленні цих ознак потрібно негайно звернутися до лікаря-онколога або до лікаря-дерматовенеролога

 Як захистити себе від меланоми шкіри?

Для того щоб себе вберегти від меланоми та інших видів раку шкіри:

Постарайтеся максимально обмежити час перебування на сонці, особливо в обідні години.

Якщо перебування на сонці неминуче, захистіть відкриті ділянки шкіри від дії прямих сонячних променів: надіньте сорочку з довгими рукавами, крислатий капелюх, штани.

Перебуваючи під прямими сонячними променями, обов’язково використовуйте сонцезахисний крем з фактором захисту не менше 15.

Вивчіть всі головні і другорядні ознаки меланоми і по можливості обговоріть їх з лікарем. Переконайтеся в тому, що точно знаєте, як може виглядати меланома і як її відрізнити від звичайної родимки.

Регулярно оглядайте всю поверхню шкіри.

Зверніться до лікаря при виявленні будь-якого елементу шкіри, що викликає у Вас підозру.

Пам’ятайте! Чим раніше була виявлена ​​меланома, тим більше шансів на її успішне лікування. Меланома, виявлена ​​на ранніх стадіях, виліковна в 80% випадків!