24.04.2018 — 16:33

О. Корнійчук: Основні роботи з підготовки до оплювального сезону 2018/2019 мають бути завершені вчасно

Про це зазначив голова обласної державної адміністрації Олександр Корнійчук під час сьогоднішнього розширеного засідання колегії обласної державної адміністрації.

Про підсумки проходження опалювального сезону 2017/2018 року та організацію підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери до роботи в зимовий період 2018/2019 року доповів начальник управління житлово-комунального господарства обласної державної адміністрації Сергій Дашковський, який зазначив, що опалювальний сезон в області розпочався 02 жовтня 2017 року і завер­шився 09 квітня 2018 року в усіх населених пунктах області, крім міста Нетішин.

Так, стабільну роботу житлово-комунального господарства області забезпечували 15 підприємств комунальної теплоенергетики, 14 підприємств водопровідно-каналізаційного господарства, 20 житлово-експлуатаційних контор або управляючих компаній, 16 виробничих управлінь та комбінатів комунальних підприємств та 9 підприємств, які надають послуги з благоустрою населених пунктів. Завдяки виконанню запланованих заходів з підготовки до опалювального сезону теплового, водопровідно-каналізаційного, житлового та дорожньо-мостового господарств цими підприємствами було забезпечено безперебійне проходження опалювального сезону в зимовий період.

Завдяки вжитим заходам безперебійно працювали та надавали тепло населенню області 714 комунальних та відомчих котелень. Тепло отримували усі 4794 житлових будинків, 690 дитячих садочків, 64 лі­карні та 702 школи.

Забезпечували стабільне проходження опалювального сезону 130 аварійних бригад у складі 744 працівників та 325 одиниць спеціалізованої техніки.

Крім того, на період ускладнення обстановки додатково було сформовано 81 аварійну бригаду (442 працівника та 188 одиниць спеціалі­зованої техніки). Для оперативного реагування на надзвичайні та нестандартні ситуації під час проходження опалювального сезону в області було утворено оперативний штаб, затверджено План взаємодії усіх служб.

У період різкого зниження температури зовнішнього повітря не зафіксовано жодного випадку відключення споживачів від систем теплопостачання з технічних причин на тривалий час. Під час негоди, снігопадів та ожеледиці на вулицях та дорогах комунальної власності було забезпечено оперативне реагування аварійних бригад та комунально-технічних служб. Усього для ліквідації наслідків снігопадів та ожеледиці на вулицях і дорогах комунальної власності було залучено 215 одиниць комунальної спецтехніки, додатково укладено 332 угоди з іншими організаціями на залучення техніки. Для цих цілей було заготовлено 36,9 тис. тонн посипкового матеріалу, використано за звітний період 25,2 тис. тонн, 11,7 тис. тонн – залишилося в резерві.

Для забезпечення безперебійної роботи усі підприємства комунальної теплоенергетики своєчасно укладено договори з НАК “Нафтогаз України” на постачання природного газу.

Також з метою реалізації інвестиційних проектів щодо впровадження енергоефективних заходів у галузі теплоенергетики торік на 20 котельнях замінено, реконструйовано, переоснащено, дооснащено та модернізовано 40 котлів. На альтернативні види палива переведено 22 котли. Від упроваджених заходів орієнтовний обсяг скорочення споживання природного газу очікується в обсязі 2,2 млн.м. куб., заміщення – 1,5 млн.м.куб. на рік.

За рахунок різних джерел фінансування 2016 багатоквартирних жит­лових будинків з централізованим теплопостачанням оснащено засобами об­ліку теплової енергії, що становить 93% від потреби. У містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ оснащення багатоквартирних житлових будинків, які мають технічну можливість в їх оснащенні побудинковими приладами обліку теплової енергії, становить 100 відсотків.

Разом з тим, фінансовий стан підприємств галузі і надалі залишається скрутним, спостерігається подальше зростання обсягу дебіторської заборгованості, яка з початку року зросла на 17% і на 01 березня 2018 року досягла 941,1 млн. гривень. Заборгованість за житлово-комунальні послуги населення з початку року зро­сла на 25% і на 01 березня поточного року становить 199,0 млн. гривень. За даними Держкомстату рівень оплати населення області за житлово-комунальні послуги за січень-лютий 2018 року становив 88,3% (2 місце в Україні).

Кредиторська заборгованість на підприємствах галузі зросла на 50,5% і становить 730,2 млн. гривень. Левова частка цієї заборгованості (81%) – борги за спожиті природний газ та електроенергію.

За минулий опалювальний період підприємствами комунальної тепло­енергетики області спожито 125,6 млн.м.куб. природ­ного газу на суму 926,2 млн. грн., оплачено за природний газ 503,4 млн. гри­вень. Рівень розрахунку – 54,3%, а з урахуванням різниці в тарифах (335,4 млн. грн.), заборгованості державного та місцевих бюджетів (8,7 млн.грн.), пільг і субсидій (209,9 млн. грн.) рівень розрахунку становитиме понад 100 відсотків.

Загальний борг підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ становить 663,3 млн.грн. і за умови погашення бюджетних боргів заборгованість теплопостачальних підприємств за природний газ зменшиться до 79,3 млн.грн. – рівня поточної заборгованості.

Рівень розрахунку за спожиту електроенергію підприємств водопро­відно-каналізаційного господарства торік становив 99,6%, у січні-лютому 2018 року – 130,1 відсотка. Заборгованість за електроенергію на 01 березня 2018 року становить 5,97 млн. гривень. При цьому заборгованість з різниці в тарифах в обсязі 137,3 млн.грн. у 23 рази перевищує борги за електроенергію.

За словами Сергія Михайловича,  в області вже розпочато підготовку до нового опалювального сезону. Так, розробляється комплекс заходів з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 року з урахуванням проведених обстежень та виявлених недоліків, які мали місце в минулому сезоні.

Так, у тепловому господарстві першочерговими заходами є забезпечення теплопостачальних підприємств природним газом та альтернативними джерелами для виробництва теплової енергії, ремонт котелень та мереж, створення за­пасів палива на початок опалювального сезону.

У водопровідно-каналізаційному господарстві – підготовка водопровід­них та каналізаційних мереж, водопровідних каналізаційних насосних станцій, очисних споруд, свердловин та водозаборів тощо.

При підготовці до нового опалювального сезону об’єктів соціальної сфери та житлового фонду особливої уваги потребують заходи з енергозбере­ження, ремонту та утеплення фасадів, покрівель, внутрішньобудинкових си­стем опалення та гарячого водопостачання, оснащення інженерних вводів багатоповерхових будинків та об’єктів соціальної сфери засобами обліку та регулювання споживання теплової енергії.

Підсумовуючи дане питання, голова адміністрації відмітив, що минулий опалювальний сезон загалом пройшов задовільно.

Разом з тим, додав Олександр Корнійчук, критичною була ситуація лише у місті Шепетівка, де опалювальний сезон почався із запізненням та протягом усього часу існувала загроза його зриву через борги ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за спожитий природний газ.

Тому потрібно звернути особливу увагу на розрахунки теплопостачальних підприємств за природний газ до початку нового опалювального сезону та своєчасно укласти договори на постачання природного газу.

Також очільник області нагадав, що основні роботи з підготовки до зими мають бути завершені на об’єктах соціальної сфери до 1 вересня, а на об’єктах житлово-комунального господарства області – до 1 жовтня 2018 року.