02.05.2018 — 16:39

На Ізяславщині відбувся регіональний турнір з інтелектуальної гри «Українська революція 1917-1921 рр.»

Просвітницькі заходи в рамках відзначення 100-річчя Української революції 1917-1921 рр. крокують Ізяславщиною.  29 квітня виповнилося 100-років  від прийняття Конституції Української Народної Республіки, 100-річчя від часу підняття жовто-синього прапору над кораблями Чорноморського флоту та 100-річчя проголошення Української держави гетьмана Павла Скоропадського.

З нагоди відзначення цих історичних подій, 02 травня на базі Михнівської сільської ради Ізяславською центральною районною бібліотекою спільно із сектором інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату Ізяславської районної державної адміністрації проведено історичну годину «Сторінками історії Української революції 1917-1921 років».

У заході крім учнів взяли участь представники райдержадміністрації, директор Михнівської ЗОШ І-ІІІ ст. Василь Миронов, викладачі суспільних дисциплін закладів освіти та працівники бібліотечних закладів сіл Михнів, Мислятин та Клубівка.

Розпочалась програма заходу із знайомством з експозицією краєзнавчого музею Михнівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів. Про експозицію музею, експозиції та матеріали музейного зібрання розповіли шкільні екскурсоводи.  Присутні оглядово ознайомились із історією села Михнів від найдавніших часів  і до сьогодення.

В рамках історичної години «Сторінками історії Української революції 1917-1921 років» завідувач сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Віктор Кучерук зробив короткий  екскурс про прийняття Українською Центральною Радою Конституції Української Народної Республіки та про проголошення Української держави гетьмана Павла Скоропадського.

Завдяки співпраці Ізяславської центральної районної бібліотеки із Українським інститутом національної пам’яті районна книгозбірня отримала    комплект  інтелектуальної історичної розваги – настільну гру «Українська Революція 1917-1921 років», яка присвячена Українській Революції.  Завдання учасників гри  – об’єднати українські землі, подолавши 88 клітинок-ходів та надавши вірну відповідь на найбільшу кількість запитань. Завдання стосуються кожного з шести регіонів – Київщина-Лівобережжя, Волинь, Галичина, Поділля, Південь і Схід на «Оглядовій карті етнічних українських земель».

Працівниками Ізяславської центральної районної бібліотеки, в ході заходу, було запропоновано учням Михнівської, Мислятинської та Клубівської загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів перевірити свої знання з історії Української революції та зіграти в інтелектуальну гру «Українська Революція 1917-1921 років».  Ведучою гри  була директор  районної книгозбірні Ірина Кальніцька.

З великим захопленням та задоволенням три команди почали змагання Учасники гри зійшлися в історичному протистоянні. Події, факти, дати, імена… Нестандартні відповіді учасників, влучні коментарі, підтримка та допомога команд одне одному – все сприяло тому, щоб гра проходила дуже жваво та весело. «Гра дуже цікава. Вона дійсно розвиває пам’ять, логіку, увагу, і дуже допоможе у навчанні. Усім рекомендую, вона дійсно дуже цікава», – поділився враженнями учасники гри.

Школярі довели, що добре знають історію нашої неньки України. За результатами наполегливої боротьби перше місце посіла команда Клубівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., другою була команда учнів Мислятинської ЗОШ І-ІІІ ст., третіми – Михнівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Грамоти переможцям та учасникам гри вручив командам заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко.

«Ми дуже вдячні, що бібліотекарі районної бібліотеки запросили нас пограти у цю гру. Завдяки якій розважаючись ми удосконалили свої знання про маловідомі факти минулого нашої держави. Ми впевнені, що ця інформація, яку ми отримали під час гри буде успішно використана при здачі ЗНО», – заявили учасники історичного батлу.

Після проведення історичної години учасники заходу, учнів, їх педагоги, працівники книгозбірень, гості, відвідали пам’ятку археології державного значення  – давньоруське городище ХІ-ХІІІ століть, яке  розташоване в 2 км західніше села Михнів Ізяславського району в урочищі Городисько, на лівому березі річки Горинь.

За матеріалами Ізяславської райдержадміністрації